Cum a fost îndepărtat prințul Nicolae din Casa Regală

principele nicolae regele mihai
Principele Nicolae și Regele Mihai, Foto: Pagina de Facebook Monarhia salvează România

Nicolae al României a dezvăluit, într-un interviu pentru publicația elvețiană L’Illustré culisele îndepărtării sale din Casa Regală.

În vara anului 2015, Casa Regală a României transmitea un comunicat de presă în care anunța că a emis un decret prin care lui Nicolae i se retrăgea titlul de principe și era exclus din linia de succesiune de la tron. Avocații lui Nicolae au spus că nu au văzut niciodată un act oficial parafat de Regele Mihai, care atunci era grav bolnav și se afla în Elveția.

Nicolae a spus în interviul pentru jurnaliștii elvețieni că nu a primit nicio explicație credibilă din partea familiei sale și că a văzut doar o copie a deciziei, fără să vadă un act original. Acesta a mai spus și că din acel moment nu a mai putut vorbi cu bunicul său, Regele Mihai.

N-am primit niciodată o explicaţie credibilă din partea familiei mele. Decizia a fost luată fără să fiu informat, în timp ce mă aflam în vacanţă în Croaţia. Am fost convocat la Bucureşti şi am fost primit în biroul în care bunicul meu a fost forţat să abdice în 1947, de către mătuşa mea, unchiul meu şi un membru al cabinetului.

Am primit o copie a deciziei, fără niciun cuvânt drept explicaţie. N-am văzut niciodată actul original şi nici n-am mai putut să vorbesc cu bunicul meu până la sfârşitul vieţii sale. În mod evident, am fost şocat”, a declarat fostul principe Nicolae pentru publicaţia elveţiană L’Illustré.

Însă, în același interviu, Nicoale mai spune că speră că relațiile cu familia sa se vor îmbunătăți și că va face demersuri în acest sens.

Nicolae este nepotul cel mai vârstnic al fostului Rege Mihai I al României. Mama sa este Principesa Elena, cea de-a doua fiică a Regelui Mihai și a Reginei Ana. Născut și crescut în străinătate, el a vizitat România în 1992, pe când avea 7 ani, cu ocazia primei vizite a bunicului său după începutul exilului din 1948.

La împlinirea vârstei de 25 de ani, Nicolae a primit titlul de Principe al României, cu rangul și apelativul de Alteță Regală. Motivul înlăturării sale din Casa Regală a României nu este clar. Potrivit unor apropiați ai Casei Regale unul dintre motive ar fi faptul că ar avea un copil pe care nu îl recunoaște.

Nicolae s-a căsătorit cu Alina-Maria Binder în 2018, pe 30 septembrie.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.