Croația a intrat în spațiul Schengen, România încă așteaptă

Foto: Pixabay

Comisia Europeană a aprobat aderarea Croației la Spațiul Schengen, la doar șase ani după ce statul de la Marea Adriatică a devenit membru al Uniunii Europene. România, membru mai vechi, încă așteaptă.

COmisia Europeană a decis că Zagrebul îndeplinește toate condițiile pentru a face parte din Schengen, printre care și securizarea frontierelor, în special după criza refugiaților din ultimii ani.

”Spațiul Schengen vine cu libertăți și privilegii, dar și cu mari responsabilități. Aderarea Croației, dar și a Bulgariei și României este importantă, date fiind provocările de securitate și migrație din ziua de azi”, a spus comisarul european pentru Migrație și Afaceri Interne, Dimitris Avramopoulos, citat de Digi24.

Chiar și așa, aderarea croaților la Schengen nu a fost primită cu prea mult entuziasm.

„Sunt dezamăgită. Cred că este o decizie politică și regret că nu putem discuta subiectul cu noua Comisie. Nu avem un Spațiu Schengen funcțional în acest moment. Această decizie este greșită”, a declarat socialista Tanja Fajon, europarlamentar din Slovenia, țară care s-a opus aderării.

Croația va putea intra oficial în Spațiul Schengen doar după ce toate statele membre vor aproba aderarea, la recomandarea Comisiei Europene.

Jurnaliștii de la Euronews spun că vestea e o lovitură pentru România și Bulgaria, care sunt țări membre ale UE de mult mai mult timp și încă așteaptă să fie primite în Schengen.