Coronavirusul din China. OMS a declarat stare de urgență publică la nivel mondial

FOTO: geralt/Pixabay.com
FOTO: geralt/Pixabay.com

Organizația Mondială a Sănătății a declarat, joi, că epidemia de coronavirus este urgență publică internațională pentru că riscul infectării a depășit China, locul în care virusul a apărut luna trecută.

Organizația transmite autorităților statelor membre Națiunilor Unite că trebuie să trateze această epidemie cu foarte mare seriozitate. Fiecare țară va decide ce măsuri ia, dacă va închide granițele sau va anula zboruri.

„În ultimele săptămâni, am asistat la apariţia unui agent patogen necunoscut anterior, care a generat o epidemie fără precedent. Trebuie să acţionăm acum pentru a limita răspândirea bolii”, a declarat, joi seară, directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Reprezentantul României la OMS, Alexandru Rafilia, a declarat, într-o intervenție la Digi24, că se lucrează împreună cu Departamentul pentru Situații de Urgență la constituirea unor stocuri de echipamente de protecție, măști și echipamente medicale în cazul apariției coronavirusului în România.

Alexandru Rafilia a mai spus că rata mortalității este mică, nu depășește 2%, însă, „foarte important, având în vedere că discutăm despre un virus care a suferit mutații care i-au permis să treacă de la animal la om, el poate să sufere mutații în continuare, prin transmiterea interumană, iar patogenitatea lui să crească și atunci am putea discuta despre o creștere a proporției de cazuri grave”.

Rafilia a mai spus că deja sunt funcționale în aeroporturile din România măsuri de identificare a persoanelor care ar putea fi infectate și se lucrează la pregătirea spitalelor, inițial cele de boli infecțioase, pentru dignostic și pentru tratament individualizat.

Autoritățile din China au anunțat că 42 de persoane au murit în cursul zilei de joi, în provincia Hubei, din cauza coronavirusului. În total, până acum, 213 oameni și-au pierdut viața în țara asiatică.

O ipoteză ar fi că virusul ar fi pornit dintr-o piață în care se vindeau fructe de mare dar și alte animale, din centrul orașului Wuhan.

FOTO: geralt/Pixabay.com