Coronavirus în România. Trei români veniți din Italia au plecat de acasă. Unul dintre ei e căutat de polițiști

FOTO: Poliția Română/Facebook
FOTO: Poliția Română/Facebook

Un bărbat din Galați este căutat de polițiști, după ce a dipărut de acasă, deși trebuia să stea 14 zile în izolare. Acesta nu a mai răspuns la telefon. Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Galați spun că bărbatul și patru membri ai familiei au revenit în țară pe 28 februarie, din Lombardia și ar fi trebuit să rămână în izolare până pe 11 martie.

Rudele spun că ar fi plecat înapoi în Italia. Dacă va fi găsit va primi și o amendă de 10.000 de lei. Amenzi au primit alte două peroane care nu au rămas în izolare timp de 14 zile.

Ieri, o persoană din Brăila a primit o amendă de 10.000 de lei pentru că nu a respectat procedurile. În același timp, o persoană din conducerea Tribunalului a mers la serviciu deși s-a întors dintr-o zonă de risc a Italiei. Autoritățile locale nu au confirmat, dar nici infirmat dacă persoana amendată ar fi cea din conducerea Tribunalului.

În urmă cu trei zile, o persoană din Blaj, județul Alba, a fost amendată cu 10.000 de lei, după ce a fost suprinsă în timp ce se plimba, deși trebuia să stea acasă în izolare. Aceasta venise din regiunea Veneto, una dintre cele mai afectate de infecțiile cu noul coronavirus.

La Neamț sunt anchetați trei chinezi cărora li s-a spus să stea izolați la domiciliu 14 zile iar ei au ieșit din casă. Deși testele au ieșit negative, aceștia sunt anchetați de procurori.

Codul penal pedepsește „zădărnicirea combaterii bolilor” cu închisoare de până la doi ani sau cu amendă.

Nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea și combaterea bolilor infectocontagioase, dacă a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă.

Iar dacă fapta este săvârșită din culpă, pedeapsa este închisoarea de la o lună la șase luni sau amendă.