Coreea de Nord a redus drastic rațiile de hrană. Cât are voie să mănânce un om

coreea de nord
Foto: Bjørn Christian Tørrissen / bjornfree.com/kim / Wikipedia.org

Coreea de Nord trece printr-o gravă criză a alimentelor, după ce recolta din ultimul an a fost foarte proastă, au anunțat experții Organizației Națiunilor Unite (ONU), citați de „The New York Times”.

4 din 10 nord-coreeni nu au suficientă mâncare, iar experții ONU se așteaptă ca rațiile deja mici să fie tăiate din nou, după ce statul nord-coreean a avut parte de cele mai slabe recolte din ultimul deceniu, a anunțat ONU vineri, 3 mai.

Rațiile oficiale au fost reduse la 300 de grame de mâncare de persoană pe zi, acesta fiind cel mai redus nivel al rațiilor pentru această perioadă a anului din istorie, a anunțat ONU, în urma unei evaluări a securității alimentare realizate la solicitarea Phenianului în perioada 29 martie – 12 aprilie.

Experții au descoperit că 10,1 milioane de oameni suferă de insecuritate alimentară severă, ceea ce înseamnă că nu au suficientă mâncare până la următoare recoltă, a declarat Herve Verhoosel, purtătorul de cuvânt pentru Programul Alimentar Mondial al ONU.

Pentru a evalua securitatea alimentară a Coreei de Nord, Programul Alimentar al ONU – una dintre puținele organizații de ajutor care primește acces în țară – a putut analiza situația fermelor, a gospodăriilor, a pepinierelor și a centrelor de distribuție de alimente.

Verhoosel a declarat că actuala criză de alimente a fost provocată de o combinație de factori, printre care valuri de caniculă și inundații.

Populația Coreei de Nord este de aproximativ 25,2 milioane de persoane.

Verhoosel a mai spus că, deocamdată, nu este folosit cuvântul „foamete” pentru ce se întâmplă în Coreea de Nord, însă că este posibil să se ajungă la așa ceva în următoarele luni sau în următorii ani.

„Situația este foarte gravă – acest lucru este clar”, a mai spus el.

Recolta de 4,9 milioane de tone din 2018/2019 a fost cea mai scăzută din ultimii 10 ani (din 2008/2009), ceea ce duce la un deficit de mâncare de 1,36 de milioane de tone în acest an.

La jumătatea anilor ’90, Coreea de Nord a trecut printr-o foamete despre care se crede că a ucis 3 milioane de persoane.

Departamentul de Stat al SUA consideră că regimul de la Phenian este vinovat pentru criza alimentară.

„Regimul continuă să își exploateze, să-și înfometeze și să își neglijeze propriul popor cu scopul de a avansa programul și armele nucleare”, a spus un purtător de cuvânt al Departamentului, și a completat că regimul ar putea să asigure necesarul de alimente dacă ar redirecționa fonduri pentru acest scop.

Foto: Bjørn Christian Tørrissen / bjornfree.com/kim / Wikipedia.org