Un copil ar fi murit după ce a mâncat shaorma

shaorma
Foto: Partyzan_XXI / Wikimedia Commons

Un copil din București a murit la spital după ce ar fi mâncat shaorma, relatează Digi24.

El și părinții săi au fost internați la Spitalul de Boli Infecțioase Matei Balș din capitală săptămâna trecută după ce au început să se simtă rău. Toți trei mâncaseră shaorma cumpărată de la un fast food din București. Copilul a murit în spital, iar analiza preliminară făcută a indicat drept cauză a morții intoxicarea cu o substanță necunoscută.

Însă duminică, 19 mai, Ovidiu Zvorişteanu, șeful Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor București, a declarat că analizele de până acum, realizate pe probe prelevate de la fast foodul respectiv, nu au indicat nimic suspect.

„Până acum pe alergeni nu a ieşit nimic pozitiv, nu au existat alergeni în produsele alimentare de origine animală sau non animală, respectiv legumele care se mai pun în shaorma”, a declarat Zvorişteanu pentru agerpres.ro.

Analizele nu s-au terminat însă, ultimele buletine urmând să fie gata luni sau marți. În tot acest timp, unitatea are activitatea suspendată.

Procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul București au deschis un dosar penal în care se fac cercetări pentru moarte suspectă.

Peste 70 de persoane au ajuns la spital la Iași

Nu este primul caz de toxiinfecție alimentară din ultimul timp. În urmă cu doar 3 zile, peste 70 de persoane au ajuns la spital în Iași după ce au mâncat la un fast food din oraș. Foarte mulți dintre cei intoxicați erau adolescenți.

Persoanele care s-au îmbolnăvit au mâncat în restaurantul Agapa din Nicolina, potrivit ziaruldeiasi.ro. Localul a fost închis de Direcția de Sănătate Publică Iași.

Analizele de laborator realizate au depistat prezența bacteriei Samonella în sosurile folosite. Potivit patronului, sosurile erau preparate chiar în incinta unităţii.

Toate persoanele internate în spital în Iași au declarat că au consumat produse fast-food de la aceeași unitate de alimentație publică: sandwich crispy la lipie /bulca (șnițel carne de pui, cartofi pai, salată de varză, sos de maioneză și ketchup) sau shaorma la lipie (carne de pui, cartofi pai, castravete verde, sos de maioneză și ketchup).

„Direcția de Sănătate Publică Iași a demarat o anchetă epidemiologică. Investigațiile au fost declanșate imediat după raportarea evenimentului de către Spitalul de Boli Infecțioase în data de 15.05.2018, ora 12:30. Perioada de incubație medie a fost de 9,8 ore, cu limite între 3 si 22 de ore. A fost suspendată activitatea la unitatea respectivă”, a anunțat DSP într-un comunicat de presă.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.