Consiliul Tineretului din România cere introducerea educației sexuale în școli

Foto: scoala4moreni.ro

Consiliul Tineretului din România constată „semnalul pro-european transmis de România prin refuzul unei largi majorități a populației de a legitima prin vot la referendum o campanie menită să întărească discriminarea minorităților sexuale și să legitimeze agenda ultra-conservatoare a Coaliției pentru Familie” și cere Guvernului și Parlamentului să introducă în școli educația sexuală și contraceptivă, precum și adoptarea unei strategii naționale pentru educația parentală.

De asemenea, se mai cere „să avanseze demersurile pentru legiferarea parteneriatului civil, astfel încât cuplurile de același sex să beneficieze de recunoaștere și protecție legală adecvată pentru familiile lor”.

„Din păcate, clasa politică din România, cu puține excepții notabile, și-a demonstrat incapacitatea de a înțelege spiritul și valorile actuale ale societății din țara noastră”, arată reprezentanții Consiliul Tineretului din România, într-un comunicat.

Federația salută, în schimb, implicarea masivă a tinerilor ca delegați ai partidelor politice și ca observatori în secțiile de votare, pentru asigurarea corectitudinii scrutinului și, implicit, pentru apărarea democrației.

„Prin boicotul fără precedent al scrutinului, mai degrabă decât un mesaj progresist sau conservator, oamenii au respins divizarea societății și au arătat că este important ca pe viitor să ne concentrăm pe problemele comune, cu adevărat stringente, ale societății, respectându-ne unii altora convingerile, principiile și stilul de viață”, arată reprezentanții tinerilor din România.

Consiliul Tineretului din România mai spune că „va continua să militeze pentru respectarea drepturilor fundamentale ale omului și pentru protejarea minorităților din țara noastră, indiferent de natura acestora”.

„Libertatea religioasă trebuie respectată, însă respectarea libertății religioase este foarte diferită de impunerea de către stat, pentru toți cetățenii, a unei conduite aliniate strict convingerilor unor culte.

Pentru stat, toți cetățenii trebuie să fie egali – indiferent de etnie, religie, sex, orientare sexuală sau alte caracteristici care țin de identitatea și convingerile fiecăruia. Mai mult, nu putem să ne facem că trăim într-o utopie. Negarea problemelor și respingerea discuțiilor referitoare la sexualitate din motive ideologice nu face decât să încurajeze hărțuirea tinerilor homosexuali și trans-sexuali, să încurajeze epidemiile de boli cu transmitere sexuală, să întrețină numărul extrem de mare de adolescente care rămân însărcinate în fiecare an și să expună tinerele și tinerii unor traume emoționale și fizice care ar putea, în mod normal, să fie evitate.

Această atitudine este cu atât mai gravă atunci când vine în contradicție cu concluziile studiilor științifice și sădește neîncredere oarbă în societate. Sperăm ca după acest referendum să putem găsi echilibrul necesar între libertatea religioasă, respectarea drepturilor fundamentale, egalitatea între cetățeni și implementarea unor politici publice care să rezolve din problemele mari pe care tinerii români le au, inclusiv referitoare la sexualitate”, afirmă Mihai Dragoș, președintele Consiliului Tineretului din România.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.