Companiile experimentează săptămâna de lucru de 4 zile: „Un succes copleșitor!”

FOTO: jarmoluk/Pixabay.com
FOTO: jarmoluk/Pixabay.com

Mai multe companii au încercat diverse forme prin care să reducă timpul de lucru pentru angajați în cadrul mai multor experimente. În Islanda, de exemplu, s-a desfășurat un experiment la care au participat peste 2.500 de angajați din sectorul public.

Săptămâna de lucru de patru zile s-a dovedit a fi „un succes copleșitor”, potrivit celor care au analizat datele studiului care s-a desfășurat între 2015 și 2019. În majoritatea cazurilor, productivitatea a rămas aceeași sau chiar s-a îmbunătățit, potrivit BBC.

În acest moment, 86% dintre angajații din Islanda fie au trecut la un program mai scurt, pentru același salariu, fie sunt în curs să obțină acest drept.

Angajații spun că se simt mai puțin stresați și mai puțin expuși riscului de epuizare (burnout), iar sănătatea lor și echilibrul dintre viața profesională și cea privată s-au îmbunătățit.

„Acest studiu arată că cel mai mare test din lume privind reducerea săptămânii de lucru în sectorul public a fost, din toate punctele de vedere, un succes incontestabil”, a declarat Will Stronge, cel care a condus cercetările.

În mai multe companii din lume se experimentează săptămâna de lucru de 4 zile. În 2016 și o firmă din România a vrut să vadă care sunt efectele unei astfel de schimbări.

După o analiză, reprezentanții companiei WebDigital spun că vor continua experimentul, pentru că au avut de câștigat și clienții, dar și angajații și acționarii.

„Am analizat primele date în urma programului de 4 zile lucrătoare pe săptămână, anunțat în septembrie 2016. Rezultatele obținute arată că experimentul și-a atins primul scop: acela de a vedea dacă productivitatea poate fi menținută în condițiile reducerii timpului de lucru cu 20%. Drept urmare, vom menține săptămâna de 4 zile lucrătoare până în luna iulie 2017”, scrie pe site-ul WebDigital.

Reprezentanții companiei au hotărât ca ziua de luni să fie liberă, întrucât, potrivit unor studii, în prima zi de săptămână angajații nu dau randament.