Cod roșu de inundații în două județe

Cu apa până la brâu, prin noroaie, pe timpul zilei sau al nopții, pompierii au depus eforturi deosebite pentru a ajuta populația afectată de inundații
Cu apa până la brâu, prin noroaie, pe timpul zilei sau al nopții, pompierii au depus eforturi deosebite pentru a ajuta populația afectată de inundații

Hidrologii au emis, pentru sâmbătă, o atenționare cod roșu de inundații pe râul Cricovul Sărat, care trece prin județele Ialomița și Prahova. Avertizarea este valabilă până la ora 15:00.

Vineri seara, o femeie și patru copii cu vârste cuprinse între 9 luni și 6 ani au fost luați de viitură în localitatea Sângeru, Prahova. Femeia a fost salvată, unul dintre copii a fost găsit decedat, iar ceilalți trei sunt căutați în continuare.

Au fost inundații în localitățile prahovene Berceni, Valea Călugărească, Gherghiţa, Râfov, Albeşti Paleologu, Dumbrava, Câmpina, Sângeru, Lapoş, Urlaţi, Mizil, Sinaia, Ploieşti, Ceptura şi Bălţeşti, anunță ISU Prahova, care a intervenit în cursul nopții cu motopompe.

În localitatea Lapoş, s-a produs o viitură care a afectat mai multe locuinţe, anexe gospodăreşti, autoturisme şi animale. Totodată, 100 de persoane au fost evacuate, acestea fiind cazate temporar la rude. În localitatea Valea Călugărească 29 de persoane au fost evacuate din calea apelor.

Pe timpul nopţii, pompierii au monitorizat zonele inundabile şi cele afectate, respectiv, Lapoş şi Sângeru, verificând creşterea debitelor pe Cricovul Sărat şi afluenţii săi. Totodată, în comuna Sângeru s-au format şase echipe mixte, care au verificat dacă mai sunt persoane în locuinţele aflate în zona inundată.

În satul Radila au fost salvaţi 3 adulţi şi 4 copii, iar la Dârvari un adult a fost scos din viitură. În localitatea Sângeru, un copil de 5 ani a fost salvat, fiind surprins pe o insuliţă formata între malurile Cricovului Sărat. În comuna Valea Călugărească, satul Dârvari, pe DJ 101F, din cauza unei viituri, un microbuz cu 25 pasageri a derapat într-un şanţ, fiind evacuaţi cu ajutorul salvatorilor.

Au fost afectate de inundații și zeci de case și gospodării din localitățile ialomițene Săveni și Mărculești. ISU Ialomița anunță că echipe de pompieri militari, alături de membrii Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență au acționat în cursul nopții de vineri spre sâmbătă pentru evacuarea apei din case și gospodării. În localitatea Săveni 35 de gospodării și 2 case au fost inundate.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.