Cod portocaliu și galben de ploi, furtuni și grindină. Lista celor 32 de județe afectate

cod galben vijelii cod portocaliu
Foto: Adam Singer (Flickr)

Administrația Națională de Meteorologie a emis în dimineața zilei de sâmbătă, 8 iunie, mai multe avertizări meteo, inclusiv un Cod portocaliu și un Cod galben. În total, vor fi afectate 32 de județe plus Bucureștiul.

Codul portocaliu este valabil sâmbătă, 8 iunie, în intervalul 14 – 21.

În nordul și estul Munteniei, sudul Moldovei și în Dobrogea se vor semnala manifestări de instabilitate atmosferică accentuată. Vor fi averse torențiale, intensificări ale vântului, vijelii, grindină și frecvente descărcări electrice. În intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantități de apă ce vor depăși 40 l/mp și pe arii restrânse 50…60 l/mp.

Codul galben este valabil sâmbătă, 8 iunie, în intervalul 12 – 23.

În estul și sud-estul țării, precum și în zona Carpaților Orientali și Meridionali, vor fi intervale cu manifestări de instabilitate atmosferică. Astfel, se vor semnala averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului cu aspect de vijelie și izolat grindină. Cantitățile de apă vor depăși local 20…25 l/mp, iar izolat 40…50 l/mp.

Prognoza pentru București

Tot în dimineața zilei de sâmbătă, 8 iunie, ANM a actualizat și prognoza specială pentru București.

Iată cum va fi vremea în București în următoarele 4 zile:

Sâmbătă (8 iunie), vremea va fi caldă, dar și în general instabilă. Mai ales spre seară, vor fi averse ce pot avea și caracter torențial, descărcări electrice și, posibil, vijelie și grindină. Temperatura maximă se va situa în jurul a 30 de grade, iar cea minimă va fi de 17…18 grade.

Duminică (9 iunie), vremea se va menține caldă, dar se vor semnala manifestări de instabilitate atmosferică. Vor fi intervale cu averse ce pot avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului și condiții de grindină. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 28 de grade, iar cea minimă va fi de 17…18 grade.

Luni (10 iunie), gradul de instabilitate atmosferică va fi accentuat. Vor fi înnorări și intervale cu averse torențiale, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului ce vor putea lua și aspect de vijelie și, posibil, căderi de grindină. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 27 de grade, iar cea minimă va fi de 16…17 grade.

Marți (11 iunie), vremea va fi în general instabilă și, în special după-amiaza și seara, vor fi înnorări temporar accentuate, averse, descărcări electrice și intensificări ale vântului. Temperatura maximă va fi de 29…30 de grade, iar cea minimă de 16…17 grade.

Sursa: ANM

Informare meteo

În paralel este valabilă și o informare meteorologică de ploi abundente și instabilitate atmosferică temporar accentuată. Aceasta este în vigoare pentru întreaga țară, în intervalul sâmbătă, 8 iunie, ora 10 – marți, 11 iunie, ora 23.

Instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată în cea mai mare parte a țării. Vor fi perioade în care se vor semnala averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și căderi de grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 15…25 l/mp, iar pe arii restrânse 35…40 l/mp. Fenomenele vor fi mai frecvente în timpul după-amiezelor și serilor.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.