Cod portocaliu de ploi și vijelii în 24 de județe plus București. Lista zonelor afectate

ploi vijelii meteo cod galben de ploi cod portocaliu
Foto: Tony (Flickr)

Administrația Națională de Meteorologie a emis vineri, 31 mai, un cod portocaliu de vreme rea.

În total, vor fi afectate – parțial sau total – 24 de județe din România, plus capitala.

Codul portocaliu este valabil de vineri, 31 mai, ora 15, până sâmbătă, 1 iunie, ora 10.

În acest interval vor fi ploi abundente și instabilitate atmosferică (temporar deosebit de accentuată).

În cea mai mare parte a Munteniei și Dobrogei, nordul Olteniei, jumătatea de sud a Moldovei, precum și în zona Carpaților Meridionali și de Curbură, va ploua torențial, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantități de apă ce vor depăși local 40…50 l/mp și pe arii restrânse 60…80 l/mp. În special în estul și sud-estul țării vor fi vijelii, grindină de medii și mari dimensiuni și frecvente descărcări electrice.

Cod galben

În paralel este valabil și un cod galben pentru manifestări de instabilitate atmosferică. Codul galben este valabil în intervalul 31 mai, ora 12 – 1 iunie, ora 10.

În intervalul menționat, vremea va fi instabilă. Vor fi averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, grindină și intensificări ale vântului ce vor lua și aspect de vijelie. Cantitățile de apă vor depăși 25 l/mp și izolat 40…50 l/mp.

Sursa: ANM

ANM atrage atenția că instabilitatea atmosferică se va menține temporar accentuată și în următoarele zile, în cea mai mare parte a țării.

În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza mesajele transmise publicului prin avertizări de vreme severă imediată.