Cod portocaliu de vijelii. Vântul va bate și cu 90 km/h: lista județelor afectate

nori furtună
Foto: SturmjaegerTobi / pixabay.com

Administrația Națională de Meteorologie a emis un Cod portocaliu de vânt puternic.

Acest cod este valabil luni, 9 septembrie, în intervalul orar 15.00 – 21.00.

În intervalul menționat, în județele Timiș, Arad, Bihor și Satu Mare vor fi perioade cu intensificări puternice ale vântului – rafale de peste 80…90 km/h și vijelii.

Trecător și pe arii restrânse, intensificări ale vântului se vor semnala în prima parte a zilei și în județul Caraș-Severin.

În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza mesajele transmise publicului prin avertizări de vreme severă imediată.

cod portocaliu
Sursa: ANM

Totodată, ANM a emis și un Cod galben de manifestări de instabilitate atmosferică temporar accentuată.

Codul este valabil în intervalul 9 septembrie, ora 11:00 – 10 septembrie, ora 3:00.

În intervalul menționat, instabilitatea atmosferică se va accentua în Banat, Crișana, Maramureș și în vestul și nord-vestul Transilvaniei. Vor fi intensificări ale vântului, vijelii, averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice și izolat grindină.

Rafalele vântului vor depăși 60…75 km/h, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantități de apă de peste 20…25 l/mp și izolat 40 l/mp.

Astfel de fenomene se vor semnala după-amiaza și noaptea și în celelalte regiuni, dar pe arii restrânse și în intervale mai scurte de timp.

Cum va fi vremea în București

În intervalul 9 septembrie, ora 11.00 – 10 septembrie ora 6.00, vremea va fi în continuare caldă. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla în general moderat pe parcursul zilei, cu viteze la rafală de până la 40…45 km/h, apoi va slăbi în intensitate. Temperatura maximă se va situa în jurul a 30 de grade, iar cea minimă va fi de 13…15 grade.

Foto: SturmjaegerTobi / pixabay.com

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.