Cod portocaliu de ploi. Vor fi furtuni, fulgere și grindină

furtună fulger ploi
Foto: Free-Photos / pixabay.com

Cod portocaliu de ploi. Administația Națională de Meteorologie a emis două coduri portocalii de ploi abundente, precum și două coduri galbene.

COD GALBEN

Interval de valabilitate: 29  iunie, ora 11:30 – 30 iunie, ora 06;

Fenomene vizate: instabilitate atmosferică accentuată și cantități însemnate de apă;

În intervalul menționat, în cea mai mare parte a Moldovei, precum și în Transilvania, Maramureș, Crișana, Banat, nordul Munteniei și zona montană și deluroasă a Olteniei, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse cu caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului cu aspect de vijelie și pe arii restrânse căderi de grindină.

Prin acumulare sau în intervale scurte de timp se vor înregistra cantități de apă de peste 25 l/mp și izolat  40…50 l/mp.

COD PORTOCALIU de ploi

Interval de valabilitate: 29  iunie, ora 15 – 30, iunie ora 06;

Fenomene vizate: ploi abundente;

În jumătatea de nord a Moldovei, zona Carpaților Orientali, local în Maramureș și în sud-estul Transilvaniei, temporar va ploua abundent și se vor acumula cantități de apă de 40…50 l/mp și pe arii restrânse 60…70 l/mp.

Manifestări ale instabilității atmosferice vor fi și în celelalte regiuni, dar pe arii mai restrânse și pentru intervale mai scurte de timp.

cod portocaliu de ploi

Celelalte două coduri intră în vigoare sâmbătă, pe 30 iunie, la ora 6.

COD GALBEN

Interval de valabilitate: 30 iunie, ora 06 – 01 iulie, ora 06;

Fenomene vizate: cantități însemnate de apă, instabilitate atmosferică;

În intervalul menționat, în cea mai mare parte a Moldovei, Transilvaniei și Maramureșului, precum și în jumătatea de nord a Munteniei și în zona montană a Olteniei, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse cu caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului cu aspect de vijelie și izolat grindină.

Prin acumulare sau în intervale scurte de timp se vor înregistra cantități de apă de peste 25 l/mp și izolat 40…50 l/mp.

COD PORTOCALIU de ploi

Interval de valabilitate: 30 iunie, ora 06 – 30 iunie, ora 23;

Fenomene vizate: ploi abundente;

Local în Moldova, precum și în zona Carpaților Orientali și Meridionali, temporar va ploua abundent și se vor acumula cantități de apă de 50 l/mp și izolat 60…70 l/mp.

Manifestări ale instabilității atmosferice vor fi și în celelalte regiuni, dar pe arii mai restrânse și pentru intervale mai scurte de timp.

În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza mesajele transmise.

cod portocaliu de ploi

Foto: Free-Photos/pixabay.com

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.