Cod galben de furtuni în toată țara

FOTO: 705847/Pixabay.com
FOTO: 705847/Pixabay.com

Administrația Națională de Meteorologie a emis, joi, o atenționare „cod galben” de instabilitate atmosferică accentuată, valabilă în toată țara, până sâmbătă dimineața.

Potrivit prognozei, în intervalul 11 iunie, ora 10:00 până 13 iunie, ora 10:00, pe arii relativ extinse vor fi perioade de instabilitate atmosferică, în care vor predomina descărcările electrice, averse torențiale, grindină și vijelie. Cantitățile de apă vor depăși 25 – 30 de litri pe metru pătrat și pe arii restrânse 40 – 60 de litri pe metru pătrat.

De asemenea, meteorologii mai anunță că instabilitatea atmosferică va fi accentuată în cea mai mare parte a țării până la jumătatea săptămânii viitoare.

Potrivit prognozei anunțate de Administrația Națională de Meteorologie până pe 21 iunie, vremea va fi schimbătoare. În Maramureș, instabilitatea atmosferică se va menține accentuată pe tot parcursul celor două săptămâni.

În Moldova, temperatura medie regională va fi de 27… 28 de grade Celsius. Probabilitatea pentru catități de apă însemnate va fi mai ridicată în intervalul 11 – 16 iunie.

În Dobrogea, media temperaturilor maxime va fi, săptămâna viitoare, 26…27 grade. Vor fi ploi în perioada 11 – 16 iunie. În Muntenia vor fi maxime medii de 26…28 de grade. Instabilitatea atmosferică se va menține până pe 16 iunie.

În Oltenia, sunt prognozate temperaturi de 27…28 de grade Celsius, iar minimele vor avea variații semnificative și vor ajunge la 16 grade. Aversele vor fi pe arii mai extinse și importante cantitativ în jurul datei de 15 iunie.

La munte, valorile termice vor fi apropiate de mediile multianuale specifice pentru luna iunie. La nivelul zonei, nu vor fi variații semnificative de la o zi la alta, astfel temperaturile maxime vor fi în general de 16…18 grade, iar media minimelor relativ constantă se va situa în jurul valorii de 9 grade.

Instabilitatea atmosferică va fi accentuată până pe 17 iunie, când ploile vor fi pe arii extinse și însemnate cantitativ, mai transmit meteorologii.