Clasificarea aparatelor foto, pe înțelesul tuturor

Aparatele foto au devenit tot mai accesibile dar și gama de produse s-a diversificat foarte mult. În ziua de astăzi trebuie să ai cunoștințe temeinice despre aparatele foto înainte de a achiziționa unul. Încercăm să facem lumină în acest haos informațional și să clasificam în cel mai simplu mod aparatele foto importante.

Există trei mari tipuri de aparate foto importante. În funcție de nevoi și de nivelul vostru de pregătire trebuie să alegeți una dintre categorii înainte de a începe să căutați.

Aparate foto compacte

Cele mai uzuale aparate foto sunt cele compacte. Aceste camere foto digitale sunt prevăzute cu obiectiv fix care nu poate fi schimbat. În general prețul lor este accesibil, mai accesibil față de celelalte categorii de aparate. Există însă destule modele mai scumpe care folosesc senzori mari, lentile luminoase și rivalizează la calitatea imaginii cu DSLR-urile sau mirrorless-urile.

La rândul lor, camerele foto compacte se împart în ultra compacte, compacte și bridge. Ele se clasifica în funcție de dimensiunile fizice și funcțiile de fotografiere.

Aparate foto DSLR

Din start, aparatele foto DSLR sunt pentru cei care doresc o calitate superioară a fotografiei. Acest lucru atrage și nevoia de diferite obiective pentru aparat, memorii mai puternice și mai mari care să stocheze imaginile și eventual o memorie SSD pe laptop sau desktopul pe care vreți să stocați fotografii sau mai ales filmări de mari dimensiuni, pentru un transfer mai rapid.

Cei care se gândesc la achiziționarea de DSLR trebuie să fie ceva mai pasionați de fotografie, dornici să experimenteze mai mult modurile semi-automate și manuale de fotografiere. Obiectivele interschimbabile sunt marele avantaj al acestor aparate, puteți alege lentile luminoase sau cu plaje focale mai largi pentru telefotografie, macro sau portrete. Un fotograf amator pasionat ajunge să dețină cel puțin două astfel de obiective în geanta aparatului său. Investițiile nu sunt mici, însă pot fi făcute cu timpul, în funcție de nevoi.

Aparate foto mirrorless

Deoarece camerele DSLR sunt destul de grele și depășesc de cele mai multe ori greutatea de un kilogram, un mare avantaj îl reprezintă varianta de aparate mirrorless. Reducerea acestor dimensiuni a fost posibilă prin eliminarea oglinzii care comuta între vizorul optic și cel al senzorului.

Aparatele mirrorless pot păstra în continuare  avantajul obiectivelor interschimbabile și sunt chiar mai rapide la focalizare și fotografierea în rafală.

Prețul lor este mai mare decât al aparatelor compacte, dar calitatea e incomparabil mai bună. În funcție de model, găsiți multe prețuri mai mici decât cele pentru aparatele DSLR.