Matematicianul român Ciprian Manolescu a câștigat un prestigios premiu internațional

ciprian manolescu premiu moore
Ciprian Manolescu, E. M. Moore. Foto: sunala255 / Wikipedia / ams.org

Tânărul cercetător de origine română Ciprian Manolescu, de la Universitatea din California, Los Angeles, a fost desemnat în acest an câștigător al Premiului E. H. Moore.

Premiul Moore este oferit o dată la fiecare 3 ani pentru cercetări de excepție publicate într-unul dintre jurnalele științifice ale Societății Americane de Matematică (Journal of the AMS, Proceedings of the AMS, Transactions of the AMS, Memoirs of the AMS, Mathematics of Computation, Electronic Journal of Conformal Geometry and Dynamics și Electronic Journal of Representation Theory).

Ciprian Manolescu a primit premiul pentru articolul științific „Pin(2)-equivariant Seiberg-Witten Floer homology and the triangulation conjecture”, publicat în Jurnalul Societății Americane de Matematică (Vol. 29, No. 1, Jan. 2016, pp. 147-176).

Valoarea premiului este de 5.000 de dolari. Următorul premiu va fi oferit în ianuarie 2022.

Premiul Moore a fost înființat în anul 2002 în onoarea lui E. H. Moore, matematicianul care a fondat filiera din Chicago a Societății Americane de Matematică și care a fost cel de-al șaselea președinte al Societății (1901 – 1902). De asemenea, el a înființat publicația științifică Transactions of the AMS.

Ciprian Manolescu – CV

Născut în 1978, la Alexandria, Ciprian Manolescu s-a remarcat încă din adolescență, când a participat la Olimpiadele Internaționale de Matematică (1995, 1996, 1997). În prezent, el este doctor în matematică și profesor de matematică la Universitatea din California, Los Angeles.

A făcut primele 8 clase la Școala nr. 11 Mihai Eminescu din Pitești, iar liceul la Colegiul Național Ion Brătianu din același oraș.

Apoi, a urmat cursurile facultății Harvard din SUA, unde și-a luat și doctoratul.

Pentru reușitele sale în domeniul matematicii, Ciprian Manolescu a primit și Premiul Morgan (2002) și Premiul Societății Europene de Matematică (2012).

Foto: sunala255 / Wikipedia / ams.org

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.