Cine NU plăteşte timbrul de mediu

dacia_logan_taxa_auto
Aproape toţi şoferii care înmatriculează pentru prima dată în România un autoturism trebuie să plătească timbrul de mediu. Însă există şi excepţii, pe care vi le prezentăm în acest articol.

Timbrul de mediu înlocuieşte vechea taxă de poluare. Şoferii au început să plătească timbrul de mediu începând cu data de 15 martie 2013.

În general, timbrul de mediu este plătit când un autoturism este înmatriculat pentru prima dată în România, însă există şi câteva categorii de şoferi scutiţi de la plata taxei.

De exemplu, timbrul nu este plătit de proprietarii maşinilor special modificate în scopul conducerii de către persoanele cu handicap, precum şi în scopul preluării şi transportării persoanelor cu handicap grav sau accentuat.

Alte categorii scutite de plata timbrului. Nu se plăteşte taxa auto 2014 pentru autovehiculele:

– dobândite prin moştenire (astfel, dacă un părinte lasă moştenire copilului un autoturism înscris, noul proprietar nu va mai plăti timbrul);

– confiscate;

– încadrate în categoria vehiculelor istorice;

– destinate competiţiilor sportive;

– destinate a fi utilizate de forţele armate, forţele de securitate a statului, de poliţie, de jandarmerie, de poliţia de frontieră şi de pompieri;

– destinate serviciilor de ambulanţă şi medicină, autovehiculelor speciale echipate corespunzător pentru acordarea ajutorului de urgenţă, precum şi autovehiculelor speciale destinate serviciilor de descarcerare şi de stingere a incendiilor;

– donate instituţiilor de învăţământ, sănătate şi cultură, ministerelor, altor organe ale administraţiei publice, structurilor patronale şi sindicale reprezentative la nivel naţional, asociaţiilor şi fundaţiilor de utilitate publică;

– autovehiculele care transportă preşcolarii şi elevii;

– vehicule transferate cu titlu gratuit de la autorităţi sau instituţii publice altor autorităţi sau instituţii publice.

Iniţial, erau scutite de taxa auto şi maşinile dobândite prin partaj. Însă, din vara anului 2013, şi aceşti proprietari sunt obligaţi să plătească timbrul de mediu. Scutirea iniţială de la plată a dus la crearea unui mecanism legal de evitare a achitării plăţii. Astfel, cei care cumpărau în coproprietate un  autovehicul din spaţiul european şi făceau partajul pe cale notarială înainte de înmatricularea în România nu mai plăteau taxa. Ordonanţa de Urgenţă 16 din 2013, dictată de autorităţi în august 2013, a suspendat această scutire.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.