Cine este Ramona Chiriac, „femeia independentă” care deschide lista PNL-PSD la europarlamentare

Ramona Chiriac
Ramona Chiriac

Liderii coaliției PNL-PSD au decis să candideze pe aceeași listă la alegerile europarlamentare, iar primul candidat va fi reprezentanta Comsiei Europene la București, Ramona Chiriac, o „femeie independentă”, așa cum a fost prezentată de cele două partide. E în această funcție din iunie 2021.

Este diplomat de carieră, cu aproape 20 de ani de experiență în afacerile UE, inclusiv la nivel local în România.

Ramona Chiriac a fost consul general al României în Munchen din 2016 și face parte din serviciul diplomatic român din 2008. Înainte de experiența de peste un deceniu în funcții diplomatice, a lucrat în administrația publică centrală și locală din România, în special pentru pregătirea autorităților locale române pentru aderarea țării la UE.

În cadrul Ministerului Integrării Europene al României, ea a fost responsabilă în special pentru promovarea valorilor UE.

În anii 2000, a fost șefa de cabinet a prefectului PNL Gabriel Berca. Ea l-a urmat la București, după ce acesta a fost numit secretar general în Guverul Tăriceanu, ocupând funcția de șefă de cabinet, potrivit presei locale. 

Chiriac a absolvit studii europene la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca din România. Deține două diplome de master, una în studii europene și alta în studii de gen.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.