Cine este prima persoană din România care se va vaccina anti-coronavirus

vaccinare
James Gathany / Centers for Disease Control and Prevention's Public Health Image Library (PHIL) via Wikimedia Commons

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-coronavirus, medicul Valeriu Gheorghiță, a declarat că prima persoană care se va vaccina anti-Covid va fi un cadru medical, dintr-unul din cele 10 spitale aflate în prima linie a luptei cu pandemia.

„Noi, ca strategie, am prevăzut în prima etapă personalul medical și personalul din domeniul asistenței sociale. Drept urmare, prima persoană va fi un cadru medical din cele 10 unități medicale” care vor primi primele doze de vaccin, a declarat Valeriu Gheorghiță în emisiunea În fața ta de la Digi24

Autoritățile europene urmează să aprobe vaccinul în zilele următoare. „Noi avem un calendar al activităților. Nu este oficializat, având în vedere că nu are această autorizare, dar se estimează că pe data de 21 decembrie, comisia de specialiști de la nivelul Agenției Europene a Medicamentului va face recomandarea pentru Agenție de emitere a acestei autorizări condiționate.

În data de 23 decembrie se va emite autorizarea condiționată de punere pe piață și pe 26 decembrie, simultan în cele 27 de țări membre ale Uniunii Europene, vor fi distribuite primele doze de vaccin. Este o tranșă simbolică, sunt aproape 10.000 de doze care vor fi trimise și imediat după se pune în funcțiune calendarul de livrare săptămânal, cu un număr de peste 100.000 de doze”, a detaliat Valeriu Gheorghiță.

Valeriu Gheorghiță a anunțat că statele membre UE lucrează la realizarea unui conținut unitar de imagine pentru acest moment al demarării campaniei de vaccinare.

„Avem un scenariu pe care îl pregătim foarte minuțios, pentru că este un moment care se dorește a fi foarte bine pregătit, nu doar la nivel național, ci la nivel european.

Se dorește realizarea unor materiale video cu momentul în care ajunge vaccinul în fiecare țară, se dorește crearea de materiale video pentru prima persoană vaccinată, ulterior se va crea un material comun la nivelul Uniunii Europene, care, foarte probabil, va fi disponibil pentru toată lumea”, a explicat Valeriu Gheorghiță.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.