Cine e Ursula von der Leyen, posibilul nou președinte al Comisiei Europene

Ursula von der Leyen. Foto: Wikimedia Commons / DOD photo by U.S. Air Force Staff Sgt. Jette Carr

Ministrul german al Apărării Ursula von der Leyen îl va înlocui pe luxemburghezul Jean-Claude Juncker la șefia Comisiei Europene, după negocieri-maraton între liderii europeni.

Consiliul European, care e compus din cei 28 de lideri ai statelor membre, au nominalizat-o pe von der Leyen în a treia zi de discuții. Celelalte propuneri pentru funcțiile-cheie ale noii legislaturi europene sunt Charles Michel, drept președinte al Consiliului European, Josep Borrell Fontelles, drept șeful politicii externe UE, și Christine Lagarde, la șefia Băncii Centrale Europene.

Nominalizarea nemțoaicei von der Leyen înseamnă că postul de președinte al Comisiei Europene va fi ocupat, în continuare, de un ”popular” european, gruparea politică de centru-dreapta care a obținut cele mai multe voturi la alegerile europarlamentare.

Parlamentul European va trebui, însă, să aprobe, cu majoritate absolută numirea Ursulei von der Leyen. Dacă nu va reuși să adune jumătate plus unu din voturi, se va reveni la negocieri, iar Consiliul are la dispoziție o lună să facă o nouă propunere.

Von der Leyen a fost considerată multă vreme drept o posibilă succesoare a Cancelarului german Angela Merkel. În decembrie 2013, a devenit prima femeie care conduce Ministerul Apărării în Germania.

Provine dintr-o familie cu tradiție în politică. Tatăl ei, Ernst Albrecht, a fost ministrul-președinte al Saxoniei Inferioare, dar și fostul director-general al Comisiei Europene. Ursula von der Leyen s-a născut la Bruxelles, în urmă cu 60 de ani.

Von der Leyen a fost implicată și în câteva scandaluri, printre care unul în care a direcționat mai multe contracte de milioane de euro către anumite firme de consultanțe.

De asemenea, a fost acuzată, dar pe nedrept, că a plagiat teza de doctorat.