Cinci orașe din Italia, Japonia și SUA care oferă case gratis

FOTO: StephanieAlbert/Pixabay.com
FOTO: StephanieAlbert/Pixabay.com

Autoritățile mai multor orașe din țări civilizate au decis să ofere case abandonate gratis sau contra unor sume simbolice.

Ollolai, Sardinia, Italia. Un mic oraș din regiunea Barbagia, de pe insula Sardinia, a scos la vânzare mai multe case abandonate. Prețul este unul simbolic, de doar 1 euro.

Autoritățile locale se tem ca așezarea lor să nu se transforme într-un oraș-fantomă, mai ales că populația a scăzut de la aproximativ 2.200 de oameni la 1.300.

Cei care vor să se mute în Ollolai trebuie să îndeplinească o condiție. Toți cei care preiau casele vechi trebuie să se angajeze printr-un contract că le restaurează și le păstrează aspectul istoric.

Bormida, Liguria, Italia. Primarul acestui orășel idilic aflat în munții din nord-vestul Italiei anunța în 2017 că este dispus să ofere nu mai puțin de 2.000 de euro celor care se mută aici. Localitatea are doar 394 de locuitori, iar primarul spera să populeze așezarea promițând o chirie de doar 50 de euro celor care se mută în casele părăsite.

Okutama, Japonia. Din cele 3.000 de case ale acestui oraș japonez 400 sunt vacante. Din 2014, autoritățile locale oferă case gratuite sau la prețuri simbolice celor dispuși să accepte câteva condiții. Se acordă și subvenții în valoare de 8.200 de dolari pentru renovarea a 100 de metri pătrați ai casei.

Cei care vor să ia o locuință gratis în Okutama trebuie să nu fi împlinit 40 de ani și să aibă cel puțin un copil cu vârsta sub 18 ani. De asemenea, oamenii trebuie să devină locuitorii permanenți ai orașului și se angajează vă vor investi în modernizarea casei.

Programul le-a atras atenția și străinilor. Până acum s-au mutat nouă familii din Statele Unite și China.

Gary, Indiana, SUA. În vara anului trecut, autoritățile locale din acest mic orășel anunțau că au scos la vânzare un număr de opt case pentru un preț de doar 1 dolar, iar ofertele se actualizează de la o lună la alta și apar și alte proprietăți care au fost abandonate. Pentru a primi casele, cei care aplică trebuie să se angajeze că le recondiționează și că vor locui acolo cel puțin cinci ani. De asemenea, e nevoie să aibă în cont în jur de 40.000 de dolari pentru a acoperi cheltuielile pentru renovare.

Buffalo, New York, SUA. Urban Homestead este un program prin care sunt scoase la vânzare, cu 1 dolar, locuințele și clădirile care nu sunt valorificate sau folosite de autoritățile locale. Cumpărătorii trebuie să se angajeze că locuiesc în casă cel puțin trei ani.

FOTO: StephanieAlbert/Pixabay.com

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.