China a atras mai multe investiții străine decât SUA, în 2020

China se pregătește să devină cea mai mare economie a lumii. Foto: Pixabay

Potrivit cifrelor adunate de Organizația Națiunilor Unite, China a depășit Statele Unite ale Americii, pentru prima oară în istorie, în topul celor mai căutate țări pentru investițiile străine directe.

Dacă investițiile străine în SUA aproape că s-au înjumătățit, anul trecut, fapt care a dus la pierderea primului loc în top. Pe de altă parte, investițiile străine în firmele chineze au crescut cu 4%.

Este încă o dovadă a influenței tot mai mari pe care o are China pe scena economică internațională.

Companiile din China au atras investiții străine directe de 163 de miliarde de dolari în 2020, față de cele 134 de miliarde de dolari care au ajuns în SUA.

În 2019, americanii reușiseră să adune 251 de miliarde de dolari din investiții străine.

Experții susțin că noile date indică o mutare a Chinei către centrul economiei globale, care este ocupat de multă vreme de către SUA, cea mai mare economie a lumii.

China, care se află într-un război comercial cu SUA, ar urma să devină cea mai mare economie a lumii în 2028, potrivit Centrului pentru Economie și Cercetare a Afacerilor, citat de BBC.

Investițiile străine în SUA erau de 472 de miliarde de dolari în 2016, când China se lăuda doar cu 134 de miliarde. De atunci, investițiile directe în China au continuat să crească, în schimb cele din SUA au scăzut constant.

Mai mult, în timp ce economia americană suferă de pe urma pandemiei de COVID-19, China a înregistrat o creștere a Produsului Intern Brut de 2,3% în 2020, fiind singura mare economie a lumii care a reușit să rămână ”pe plus” anul trecut.