Chef de la un restaurant cu 2 stele Michelin, condamnat după ce a îmbolnăvit 50 de nuntași

scoici sea food
Foto: DASIL64 / pixabay.com

Un chef de la un restaurant cu două stele Michelin din Italia a fost condamnat la aproape 3 luni de închisoare cu suspendare și la plata unor despăgubiri de 20.000 de euro, după ce le-a servit invitaților la o nuntă scoici crude infectate cu norovirus, relatează „People”.

Bucătarul Marco Sacco și managerul restaurantului, Raffaella Marchetti, au fost condamnați de un tribunal pentru neglijență și comerț cu produse alimentare dăunătoare. Peste 50 de invitați la o nuntă au mâncat scoicile contaminate, iar unii dintre ei au ajuns la spital.

Bucătarul în vârstă de 59 de ani și managerul restaurantului au fost condamnați la 2 luni și 20 de zile de închisoare cu suspendare. De asemenea, instanța le-a ordonat să le plătească invitaților despăgubiri de peste 20.000 de euro.

Petrecerea de nuntă a fost organizată în 2021 la restaurantul Piccolo Lago di Verbania, aflat în proprietatea chef-ului Marco Sacco. Restaurantul are două stele Michelin și se află lângă Lacul Maggiore, în nordul Italiei.

În timpul festivităților, nuntașilor li s-a servit un risotto cu scoici crude. După masă, mai multe persoane au început să se confrunte cu simptome precum greață, vărsături și crampe abdominale, iar unii meseni au fost nevoiți să meargă la spital.

Incidentul a fost investigat de poliția italiană, care a stabilit că oaspeții au fost infectați cu norovirus, care a fost găsit în scoicile crude din risotto.

Norovirusul este un virus contagios care provoacă vărsături și diaree, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenția Bolilor din SUA. Oamenii pot lua norovirus prin consumul de alimente sau de lichide contaminate sau prin contact direct cu cineva infectat cu norovirus.

În instanță, Sacco a susținut că furnizorul său ar trebui să fie tras la răspundere pentru incident, deoarece scoicile servite au fost contaminate cu norovirus înainte de a ajunge în bucătăria sa. Scoicile au fost importate în pachete sigilate de la o companie italiană din Franța.

El a mai spus că procedurile de siguranță alimentară au fost urmate îndeaproape și a susținut că anterior a servit peste 3.000 de feluri de mâncare similare folosind același furnizor pentru restaurantul său.

Bucătarul a menționat că intenționează să facă apel la decizia instanței și să-și continue afacerea, promițând „un nou meniu spectaculos” la restaurant.

Foto: DASIL64 / pixabay.com

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.