Cetățuia Brașovului se întoarce la statul român după 7 ani de procese

cetățuia brașovului
Foto: GerritR / Wikipedia.org

Societatea Aro Palace, care a deținut din 1990 Cetățuia Brașovului, a anunțat că va preda stabilimentul către statul român, relatează RadioBrașovFM.

După un proces lung de 7 ani, justiția din România a decis că societatea comercială trebuie să înapoieze construcția statului, care este proprietarul de drept. Transferul se va face prin intermediul ANAF Brașov.

„Ne aflăm în faza de intabulare a dreptului de proprietate definitiv în evidențele de la cartea funciară”, a precizat purtătorul de cuvânt al ANAF Brașov, Oana Gonțea.

Cetățuia Brașovului – istoric

Numită și Cetățuia de pe Strajă, Cetățuia Brașovului este o fortificație importantă de apărare, situată însă în afara Cetății Brașovului (centrul istoric al orașului), cu scopul de a împiedica atacarea acesteia din urmă de pe înălțimile din jur.

Cetățuia este situată la nord de Cetatea Brașovului, pe Dealul Straja (Dealul Cetății) și este monument istoric de importanță națională.

La începutul secolului al XV-lea, pe Dealul Straja exista doar un turn de veghe în formă de potcoavă, care a fost completat în anul 1524 cu un bastion de lemn cu patru turnuri, potrivit Wikipedia.org. Ulterior, turnul central în formă de potcoavă a fost extins între anii 1552-1553 cu trei turnuri mici de artilerie, asemănătoare bastioanelor. În anul 1611, Cetățuia a fost înconjurată cu un șanț cu apă și un val de pământ.

În anul 1630 a început ridicarea zidurilor exterioare ale Cetățuii cu bastioane și porți de acces.

În anul 1773 împăratul habsburgic Iosif al II-lea a ordonat renovarea Cetățuii, forma refăcută atunci fiind cea păstrată până în zilele noastre. Atunci s-a înălțat și turnul de formă hexagonală alipit potcoavei centrale.

Cetățuia Brașovului în perioada comunistă și după Revoluție

Ca urmare a naționalizării din perioada comunistă, în anul 1948 clădirea a fost expropriată și a servit ca închisoare și stație de bruiaj pentru Securitate, iar din 1954 până în 1975 ca depozit pentru Arhivele Statului din Brașov, mai notează Wikipedia.org.

După căderea comunismului, ca urmare a privatizării Oficiului de Stat de Turism (ONT) în 1990, Cetățuia a trecut în administrația companiei Postăvarul S.A., devenită din anul 2000 Aro Palace.

În 2015, Primăria Brașov a început un proces legal pentru recuperarea Cetățuii de la SC Aro Palace SA. Ca urmare, interiorul castelului nu a mai putut fi vizitat din 2015, restaurantul a fost închis, iar zidurile fortăreței au început să se deterioreze.

În data de 8 noiembrie 2022, după 7 ani de procese, Înalta Curte de Casație și Justiție a dat verdictul final și irevocabil de a trece Cetățuia din proprietatea privată a SC Aro Palace SA în proprietatea statului român.

Foto: GerritR / Wikipedia.org

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.