Cetatea Făgăraş, în ultima etapă a restaurării

Foto: TudorTulok / Wikimedia Commons
Foto: TudorTulok / Wikimedia Commons

Chiar dacă cetatea Făgăraş se află încă pe ultima sută de metri a procesului de restaurare, accesul vizitatorilor se poate desfășura în continuare, fără riscuri, în timpului programului de vizitare. Primăria Făgăraş a transmis, printr-un comunicat de presă, că au fost începute lucrările pentru construcţia celui de-al doilea pod al Cetăţii. Situat la intrarea principală a monumentului istoric, podul va fi realizat din lemn, cu o lungime de 50 de metri și o parte mobilă care se va ridica, la fel cum se întâmpla în secolul al XVII-lea.

„Ne apropiem de final cu proiectul de restaurare a Cetăţii. Acum suntem chiar la realizarea podului ridicător de pe latura de est, pe care îl vom integra într-un ceremonial împreună cu garda cetăţii. Deşi se lucrează, accesul turiştilor este permis de marţi până duminică, între orele 8,00 – 17m00, neexistând niciun risc din cauza lucrărilor”, a declarat directorul Muzeului Ţării Făgăraşului, Elena Băjenaru.

Lucrările pentru consolidarea, restaurarea şi conservarea cetății Făgăraș au început în luna mai 2020, din fonduri europene. Astfel, acoperișul cetății a fost schimbat, cele două ziduri de apărare ale cetăţii au fost restaurate, fiind amenajate și alei pietonale între zid şi şanţul de apărare.

Totodată, au fost realizate lucrări de amenajare a spaţiilor verzi de la fostele grajduri princiare, unde se vor desfășura atelierelor de creaţie, iar bastionul Szabo a fost restaurat, aici urmând să fie amenajată o expoziţie de armuri şi arme.

Jurnalist GreatNews, debutat în presa scrisă în 2003, pentru publicații precum Opinia Studențească, Elle, Evenimentul Zilei sau Dilema Veche. Crede că jurnalismul practicat cu integritate este cea mai frumoasă meserie din lume.