Vlogger spaniol condamnat la închisoare pentru că a umilit un cerșetor român

Captură YouTube din videoul cu biscuiții Oreo via The Telegraph

Un vlogger din Spania care i-a dat unui cerșetor român biscuiți Oreo umpluți cu pastă de dinți a fost condamnat la 15 luni de închisoare de o instanță din Barcelona, precum și la plata unei amenzi de 20.000 de euro, relatează „The Independent”.

Lui Kanghua Ren, cunoscut drept ReSet în mediul online, i s-a interzis și dreptul de a mai folosi platforma YouTube timp de 5 ani.

Kanghua Ren, care avea 19 ani în 2017, când i-a jucat farsa lui Gheorghe L., un om al străzii român, a fost găsit vinovat de violarea „integrității morale” a cerșetorului.

La începutul anului 2017, Ren a încărcat pe YouTube un video în care s-a filmat cum a scos crema dintr-un pachet de biscuiți Oreo, punând în locul acesteia pastă de dinți. I-a împachetat, iar apoi i-a dat biscuiții lui Gheorghe L., împreună cu o bancnotă de 20 de euro.

Când omul străzii a început să mănânce biscuiții, Ren a spus: „Poate că am mers puțin prea departe, dar uitați-vă la partea pozitivă: asta îl va ajuta să își curețe dinții. Cred că nu i-a mai curățat de când a ajuns sărac”.

Gheorghe L. a vomitat din cauza biscuiților, iar ulterior el a povestit pentru publicația spaniolă „El Pais” că „niciodată nu a fost tratat așa de rău de când trăiește pe stradă”.

Din cauza reacțiilor negative, Ren a scos videoclipul de pe YouTube.

Vloggerul Kanghua Ren. Foto: Captură YouTube via The Telegraph

În 2018, Ren a ajuns în fața instanței de judecată. S-a apărat spunând că el „face spectacol” și că „oamenilor le plac lucrurile morbide”.

Însă judecătoarea Rosa Aragones a subliniat faptul că Ren a câștigat peste 2.000 de euro din publicitatea asociată videoclipului cu biscuiții Oreo (canalul său de YouTube are 1,2 milioane de abonați). De asemenea, ea a adeclarat că acest caz nu a fost unul „izolat” întrucât vloggerul a dat dovadă de „cruzime” și față de alte victime vulnerabile.

Deși a fost condamnat la 15 luni de închisoare, este puțin probabil ca Ren să ajungă în spatele gratiilor deoarece legea din Spania tinde să suspende pedepsele cu închisoarea pentru cei care încalcă legea pentru prima dată, mai notează „The Independent”.