Cercetătorii români au creat usturoiul Benone. Are gust dulce-acrișor și e iute

FOTO: matthiasboeckel/Pixabay.com
FOTO: matthiasboeckel/Pixabay.com

Un fermier din Buzău vrea să cucerească lumea cu un nou soi de usturoi, care a fost botezat Benone, după numele cântărețului de muzică populară Benone Sinulescu. Potrivit creatorilor, specialiștii de la Stațiunea de Cercetare Legumicolă Buzău, usturoiul Benone e mai dulceag, mult mai aromat și mai iute decât cel din import.

Fermierul Valentin Jecu, din Râmnicu Sărat, a vrut să relanseze tradiția cultivării usturoiului în zona sa și le-a cerut cercetătorilor să dezvolte un sortiment rezistent.

„În acest moment avem cultivată o suprafaţă de 15 hectare numai cu soiul Benone, dezvoltat împreună cu Staţiunea de Cercetare Legumicolă Buzău. În primul şi în primul rând, are acel gust unic, acel gust dulce-acrişor-iute, pe care nu-l mai are niciun alt soi de usturoi pe care îl găseşti pe piaţă. Calităţile vin şi din terenul zonei, care îi dă aceste calităţi unice”, a spus Valentin Jecu, pentru adevarul.ro.

Soiul de usturoi Benone este cultivat pe terenurile din localitatea Râmnicelu, în apropiere de Râmnicu Sărat, vestită în țară pentru tradiție în acest domeniu.

„Trebuie să ştim că usturoiul are cerinţe speciale de sol şi de climă. Nu se obţin rezultate bune pe tot teritoriul ţării noastre ci numai în zone pretabile pentru usturoi, în luncile râurilor, în zone cu teren uşor nisipos, cu drenaj bun, aşa cum este în apropierea albiei râului Râmnicu Sărat”, a spus cercetătorul Costel Vânătoru, de la Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare pentru Legumicultură.

Usturoiul Benone urmează să ajungă în piețe la sfârșitul lunii iunie, iar mai multe fire vor ajunge și la cântărețul de muzică populară Benone Sinulescu, promit cultivatorii.