Cercetătorii francezi testează efectul bandajelor cu nicotină pe pacienții cu coronavirus

FOTO: svklimkin/Pixabay.com
FOTO: svklimkin/Pixabay.com

Acest studiu, care nu pierde din vedere nicio clipă efectele nocive ale fumatului, sugerează că nicotina, substanță prezentă în tutun, ar putea diminua șansele de îmbolnăvire cu COVID-19.

Oamenii de știință din Franța plănuiesc să testeze efectul nicotinei atât pe pacienții cu coronavirus, cât și pe personalul medical din prima linie în lupta cu epidemia, după ce un studiu a dezvăluit că fumătorii ar avea un risc mai scăzut de a se infecta cu noul coronavirus.

Studiul, realizat la un spital important din Paris, arată că nicotina i-ar putea proteja pe fumători de COVID-19. Testele clinice cu bandaje cu nicotină așteaptă acum aprobarea autorităților sanitare din Franța.

Cercetătorii nu încurajează populația să se apuce de fumat, reamintind despre riscurile uriașe la care se expun fumătorii. Aproximativ jumătate dintre aceștia mor din cauza bolilor provocate de inhalarea fumului de tutun.

Echipa de la Spitalul Pitié-Salpêtrière a chestionat 480 de pacienți testați pozitiv cu coronavirus, dintre care 350 au fost spitalizați, iar restul au avut simptome mai ușoare și au fost trimiși acasă, scrie The Guardian.

Medicii au descoperit că dintre cei internați în spital, a căror vârstă medie era de 65 de ani, doar 4,4% erau fumători, în timp ce doar 5,3% dintre persoanele trimise acasă, cu vârstă medie de 44 de ani, erau fumători.

Cercetătorii au descoperit că proporția fumătorilor infectați cu COVID-19 este mai mică decât cea a fumătorilor din întreaga populație. În Franța, aproximativ 40% dinte persoanele cu vârste cuprinse între 44 și 53 de ani fumează.

Neurobiologul francez Jean-Pierre Changeux susține că nicotina ar putea bloca accesul virusului în celulele umane, având un efect de calmare a sistemului imunitar, care are un răspuns exagerat în cazurile severe de infecție cu COVID-19.

Și studiile făcute în China, la finalul lunii martie, arată că doar 12,6% din 1.000 de bolnavi de coronavirus sunt fumători, în timp ce proporția națională a fumătorilor în statul comunist este de 28 la sută.

Cifrele colectate la nivelul spitalelor din Paris arată că 8,5% dintre pacienții cu COVID-19 sunt fumători, în timp ce numărul total al fumătorilor din Franța este estimat la mai mult de un sfert din populație.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.