Cele mai gustoase roșii. Cum se obțin?

Cele mai gustoase roșii. Foto: Pixabay

Roșiile cu cel mai bun gust sunt acelea crescute cu grijă, într-un mediu cât mai natural. Pentru a obține aroma faimoasă a tomatelor e nevoie de echilibru.

Compușii volatili ai fructului sunt imediat recunoscuți de nas, iar echilibrul între elementele acide și cele zaharoase completează gustul unei roșii de calitate.

Majoritatea tomatelor pe care le găsim în magazine sunt crescute industrial, cu accent pe productivitate.

O roșie fără gust e o roșie săracă în elemente nutritive, fără zaharuri și fără acizi, însă gustul adevărat apare când aceste elemente abundă și sunt în echilibru.

Cele mai gustoase roșii

Gustul tomatelor poate fi, deci, controlat. Acest lucru poate fi făcut încă de la alegerea semințelor sau a răsadurilor. Un soi cu grad mai mare de aciditate va produce un fruct cu un gust mai astringent.

Roșiile cherry sunt, de obicei, soiuri ce produc roșii mai dulci.

O metodă simplă pentru a stabili cât de acide sunt roșiile este culoarea. Tomatele galbene și portocalii au un nivel mai mare de aciditate, iar aromele specifice roșiei nu sunt prezente în abundență.

Calitatea gustului e influențată și de lumina pe care o primesc roșiile, dar mai ales de fertilizarea aplicată și de accesul la apă.

Roșiile au nevoie de cel puțin opt ore de lumină directă pentru a forma un fruct frumos. Cele opt ore de soare zilnic nu trebuie, însă, să fie consecutive.

Evitați udatul excesiv al roșiilor, în special în perioada de coacere a fructelor, pentru ca planta să extragă din sol mai bine elementele nutritive.

Cele mai gustoase roșii românești

Cine nu a auzit de Inimă de bou? Un soi românesc foarte răspândit și foarte gustos, care vine în zeci de sortimente diferite. Fructele sunt de un roșu intens și sunt de dimensiuni mari, de aproximativ 500 de grame.

Un alt soi românesc foarte productiv și aromat este Pontica, cu fructe sferice și cu o culoare mai închisă, aproape maronie. Sunt roșii cu creștere determinată.

Roșia trandafirie de Calafat, unul dintre cele mai savuroase soiuri românești, de o culoare rozalie, cu o pulpă cărnoasă și o bună producție de semințe.