Cel mai rău scenariu: 10.000 de cazuri. Când ar putea fi vârful epidemiei

nelu tătaru
Foto: Pagina de Facebook Nelu Tătaru

Nelu Tătaru, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a declarat că, în cadrul estimărilor luate în calcul de Guvernul României, cel mai rău scenariu ar presupune existența a 10.000 de cazuri confirmate de infectare cu noul coronavirus.

Potrivit acestuia, acest scenariu poate deveni realitate în aprilie.

„Ne gândim la un vârf în a doua jumătate a lunii aprilie, odată cu venirea și ultimului val de cetățeni români care sunt în Spania, precum și a sărbătorilor de Paște. Ne gândim la un maxim de 10.000 de cazuri”, a spus Tătaru la postul de televiziune Digi 24.

Dacă cele 10.000 de cazuri vor veni rapid, dintr-o dată, autoritățile vor aplica ce se întâmplă în Italia și Spania: cazurile ușoare și medii vor fi tratate acasă, iar cazurile grave, precum și cele critice, vor fi tratate în spitalele de boli infecțioase sau în secțiile de terapie intensivă.

Acesta ar fi însă cel mai rău scenariu.

„Evoluția focarelor interne pe care le avem, mici, și o creștere lentă a numărului de cazuri, dă posibilitatea deocamdată sistemului medical să-și trateze pacienții și să putem completa paturile după externare cu ceilalți care se vor confirma”, a mai spus el.

„Scenariul bun ar fi ca evoluția spre scenariul 4 să se facă lent, cu un număr de cazuri care cresc spre 2.000, dar într-un ritm lent, cu o grupă de risc mai puțin afectată – în acest moment suntem la un 40-45 de ani ca medie de vârstă. Încă vârstele extreme și cu comorbidități n-au fost afectate”, a completat Nelu Tătaru.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.