Cel mai mare avion din lume se pregătește pentru decolare

FOTO: stratolaunch.com
FOTO: stratolaunch.com

Cel mai mare avion din lume, Stratolaunch, a fost scos din hangar în Mojave, California. Potrivit reprezentanților companiei, avionul proiectat de Paul Allen va fi supus la teste amănunțite în următorii doi ani.

„Pentru prima dată, au fost scoase infrastructura pentru producție și schelele de trei etaje din jurul aeronavei, iar întreaga greutate a fost lăsată liberă pe cele 28 de roți. Practic, s-a făcut pasul crucial înainte de testarea la sol, pornirea motoarelor și, în ultima etapă, testele de zbor”, se arată într-un comunicat.

Stratolaunch este proiectat cu 6 motoare Boeing 747 și cântărește 227 de tone. Anvergura aripilor este de 120 de metri, iar avionul are o lungime de 73 de metri.

Avionul este gândit să decoleze cu o greutate de 590 de tone și să parcurgă până la 3.700 de kilometri fără alimentare. Dacă testele se vor finaliza cu un succes, avionul ar putea lansa în viitor sateliți din zbor, la o altitudine de aproximativ 11.000 de metri.

Paul Allen, fondatorul Stratolaunch, este un antreprenor american a cărui avere are la bază construirea împreună cu Bill Gates a companiei Microsoft.

FOTO: stratolaunch.com
FOTO: stratolaunch.com
FOTO: stratolaunch.com
FOTO: stratolaunch.com

Cele mai mari avioane din lume

Avionul Airbus A300-600ST (Super Transporter) este aeronava cargo cu volumul cel mai mare din lume. Cel mai mare avion din lume este un Antonov AN-225 Mrya, dezvoltat de URSS pentru a transporta naveta spațială Buran. După destrămarea URSS a rămas în proprietatea companiei ucrainene Antonov și a fost folosit la transporturile aeriene cu gabarit depășit.

Doar cabina piloților este presurizată, în timp ce zona cargo este inaccesibilă pe timpul zborului. Chiar dacă are un volum mai mare de transport decât modelul C-5 Galaxy al americanilor, are restricție de transport de 47 de tone. C-5 Galaxy poate transporta până la 122,5 tone.

Viteza maximă pe care o poate atinge este de 857,53 km/h. Poate zbura fără oprire, cu o încărcătură de aproximativ 40 de tone, până la 2.779 de kilometri.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.