Cel mai bătrân cioban din România a murit lovit de un tractor. Avea 102 ani

FOTO: replicahd.ro
FOTO: replicahd.ro

Cel mai bătrân cioban din România, Ștefan Gros, a decedat la vârsta de 102 ani, după ce a fost lovit accidental de un tractor. Incidentul s-a întâmplat la o stână din județul Arad, unde acesta își ajuta fiul, potrivit Agerpres.ro.

Ciobanul era cunoscut ca fiind cel mai în vârstă angajat cu carte de muncă din România. Primul său contract a fost încheiat atunci când a împlinit 90 de ani. După 10 ani și jumătate s-a decis să iasă la pensie pentru că nu mai putea mulge oile în același ritm ca cei mai tineri. Astfel, a devenit primul român care s-a pensionat la 100 de ani.

„Am aflat aseară, de la Ctitorul Schitului Straja, o veste tristă, nea Ștefan a murit, a trecut din lumea aceasta. Nu pentru că era bătrân, deși avea 102 ani, nici pentru că era bolnav, în această perioadă a îmbolnăvirilor de tot felul, ci dintr-un accident stupid. Am înțeles că un tractor de la stână, undeva prin județul Arad, unde în ultimul timp îl ajuta pe fiul dânsului la oi, a dat cu spatele peste dumnealui fără să îl observe. Acolo i-a fost scris să moară.

Toți murim în lumea asta, mai devreme sau mai târziu, dintr-un motiv sau altul, toți după cum ne este rânduit de Bunul Dumnezeu, Creatorul nostru minunat. Totul este sub Pronia Lui Cerească.  Să fim oameni buni, ca nea Ștefan, să fim oameni curajoși și credincioși ca nea Ștefan.

Veșnica să-i fie pomenirea! L-am spovedit și împărtășit cândva pe nea Ștefan la Schitul Straja. Om bun. Pâinea lui Dumnezeu. O să ne fie tare dor de el. Mai era născut și pe 26 octombrie, de Sf. M. Mc. Dimitrie. Am să-l pomenesc toată viața la Proscomidie”, a spus starețul schitului Straja, Dimitrie Ivașco, pentru Replica Hunedoara.

În urmă cu 2 ani, moș Ștefan a participat, pentru dată, la Serbările Naționale de la Țeblea, dedicate memoriei lui Avram Iancu. A venit îmbrăcat în haine populare la care, de altfel, nu a renunțat niciodată.

„Pe mine, m-o născut maica mea în vârful muntelui, în timpul războiului. Nu or fost vremuri bune pentru români. Care avea două-tri vaci, le lua, numa’ una le mai lăsa! Mama cu socru-so or fugit cu vitele, că atuncia la munte nu urcau. M-o făcut la şepte luni şi m-o ţinut învăluit în piei di-aştiea de miel cam două luni. Şi iote c-am trecut suta de ani!”, povestea Moș Ștefan, în urmă cu doi ani, pentru replicahd.ro.

FOTO: replicahd.ro

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.