Cei care încalcă regulile de circulație ar putea fi detectatați de un sistem instalat pe șosele

FOTO: renateko/Pixabay.com
FOTO: renateko/Pixabay.com

Guvernul va adopta un proiect de lege prin care să crească eficiența monitorizării traficului rutier. Se dorește implementarea sistemului e-SIGUR, care va detecta automat încălcarea regulilor de circulație.

„Acest sistem va crea semnalări privind posibila încălcare a normelor de circulație pe drumurile publice sau posibila prezență în trafic a unor vehicule supuse confiscării, căutate potrivit legii, sau care pot fi utilizate ca probă într-o procedură judiciară”, scrie în expunerea de motive pentru acest proiect.

e-SIGUR este gândit să adune date de la centrele de monitorizare a traficului pe drumurile de interes național, iar în cazul în care camerele de supraveghere omologate filmează încălcări ale regulilor de circulație precum depășirea limitei de viteză, trecerea pe culoarea roșie a semaforului, conducerea unui vehicul a cărui înmatriculare este suspendată și altele, sistemul trimite automat o alertă.

Sistemul de detecție va fi semnalizat în trafic și este menit să descurajeze încălcarea normelor rutiere. Proiectul de lege reglementează și întocmirea procesului verbal de constatare și sancționare a contravenției, constatate cu sistemul e-SIGUR, în format electronic, sub semnătură electronică.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.