Cei care aruncă gunoaie la întâmplare ar putea face închisoare

FOTO: geralt/Pixabay.com
FOTO: geralt/Pixabay.com

Începând de luna aceasta, cei care aruncă sau ascund deșeuri ar putea fi pedepsiți și cu închisoare în situații grave.

Pe lângă abandonarea, îngroparea, incendierea sau eliminarea deșeurilor în afara spațiilor autorizate în acest scop, din această lună, și aruncarea, ascunderea ori deținerea și păstrarea deșeurilor în afara spațiilor autorizate sunt interzise, potrivit Avocat.net.

Cei care nu respectă regulile în privința regimului deșurilor pot primi amenzi de până la 45.000 de lei sau pedepse cu închisoarea de până la 5 ani.

Mai multe modificări au fost introduse în legislația din domeniul gestionării deșeurilor, în această lună, ele fiind cuprinse în Legea nr. 17/2023, prin care este aprobată, de fapt, OUG 92/2021 privind regimul deșeurilor. Printre acestea se numără și adăugarea de noi interdicții privind eliminarea deșeurilor: este interzisă, pe lângă abandonarea deșeurilor, și aruncarea, precum și ascunderea lor.

Ascunderea e definită ca fiind așezarea deșeurilor și/sau substanțelor ori obiectelor într-un loc în care să nu poată fi văzute și/sau găsite, alta decât îngroparea, care este ascunderea sau încercarea de ascundere în sol a deșeurilor.

Amenzile, în cazul persoanelor fizice, au fost majorate, iar aplicarea lor, extinsă. Concret, pentru încălcarea noilor reguli, persoanele fizice riscă amenzi între 30.000 și 45.000 de lei.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.