Cea mai detaliată imagine a centrului galaxiei noastre realizată vreodată

cea mai detaliată imagine centrul galaxiei noastre
O parte din imaginea realizată de SOFIA (imaginea completă este mai jos, în articol). Imaginea cuprinde o distanță de 75 de ani lumină. Foto: NASA/SOFIA/JPL Caltech/ESA/Herschel

O imagine panoramică bazată pe date obținute de SOFIA (Observatorul Stratosferic pentru Astronomie în Infraroșu al NASA) dezvăluie centrul galaxiei noastre în detalii nemaivăzute până acum, anunță Universitatea Caltech.

SOFIA este un observator aflat într-un avion care a zburat până la o altitudine de aproximativ 12 kilometri deasupra Pământului pentru a surprinde imagini în infraroșu ale cosmosului.

La această altitudine telescopul zburător poate să evite o parte din atmosfera Pământului care blochează o cantitate semnificativă de radiații infraroșii.

În intervalul 1 – 11 iulie 2019, cercetătorii conduși de Matt Hankins de la Universitatea Caltech din SUA au însoțit-o pe SOFIA de mai multe ori în stratosferă pentru a capta imagini ale celor mai strălucitoare porțiuni din centrul Căii Lactee.

Telescoapele folosite anterior nu reușiseră să realizeze imagini ale acelor regiuni din galaxie din cauza strălucirii intense care ducea la imagini supraexpuse. Spre deosebire de aceste telescoape, SOFIA poate să facă expuneri scurte care nu suprasaturează imaginile cu lumină.

Practic, noile imagini surprind cele mai active regiuni ale centrului galactic, unde iau naștere stele uriașe și unde se află și gaura neagră masivă din centrul Căii Lactee.

Pe hărțile realizate de cercetători cu ajutorul telescopului SOFIA se pot vedea stele care sunt chiar și de 100 de ori mai masive decât Soarele nostru.

cea mai detaliată imagine centrul galaxiei noastre
Imagine compozită în infraroșu a centrului Căii Lactee. Această imagine cuprinde o distanță de mai bine de 600 de ani lumină (în lungime). Foto: NASA/SOFIA/JPL Caltech/ESA/Herschel

„Încă nu înțelegem cum se formează stele masive în această regiune incredibil de densă a galaxiei noastre. Deși centrul galactic are numeroase stele masive care pot fi observate în hărțile realizate de SOFIA, teoria sugerează că regiunea ar trebui să aibă multe mai multe stele decât se cunosc în prezent. Examinarea acestor discrepanțe este un țel important al studiului nostru”, a declarat Hankins.

SOFIA este un Boeing 747SP modificat pentru a ține la bord un telescop cu un diametru de 2,7 metri. Proiectul SOFIA este realizat de NASA și de Centru Aerospațial German.