Cea mai curată plajă de pe litoralul românesc

FOTO: Ionuț Fantaziu/GreatNews
FOTO: Ionuț Fantaziu/GreatNews

Ecologiștii de la ONG-ul Mare Nostrum au monitorizat mai multe porțiuni de plajă începând cu luna aprilie pentru a vedea care sunt cele mai curate și cele mai murdare. Au fost inventariate 5.506 deșeuri pe 10 porțiuni de plajă, printre care se numără și două sectoare aflat în zona protejată Grindul Chituc – Vadu și Edighiol.

Cea mai curată porțiune de plajă este Tuzla, unde au fost găsite 78 de deșeuri. La polul opus, cel mai murdar sector de plajă a fost Năvodari, cu 1397 de deșuri, urmat de Mamaia Nord (1125 deșeuri).

„Surprinzător, în zona protejată Grindul Chituc au fost inventariate 326 deșeuri, cel mai probabil aduse de valuri și curenți la țărm. Lucrurile sunt cu atât mai dramatice cu cât în aceste zone deșeurile nu ar trebui să existe, tocmai pentru că sunt zone protejate”, transmit reprezentanții Mare Nostrum.

În ceea ce privește tipul gunoaielor găsite, „platicul rămâne pe primul loc”.

„Materialul polimeric artificial reprezintă 76% din totalul deșeurilor înregistrate în urma acestei monitorizări. Mai exact, 4.229 din cele 5.506 deșeuri sunt din plastic.

Pe locul 2 se află deșeurile din metal, în număr de 399. Spre deosebire de alți ani, cele mai puține deșeuri fac parte din categoria cauciucului- 53, precum și hârtie și carton- 69.

Deloc surprinzător, mucul de țigară rămâne cel mai întâlnit deșeu existent pe porțiunile de plajă ale litoralului românesc. Numărul de deșeuri inventariate este de 588. Urmează piesele de plastic cu dimensiuni intre 2.5 – 50 cm, ambalajele, capacele de la sticlele de băuturi, piesele din polistiren 2.5 – 50 cm, bucăți de spumă/burete și pungi de plastic”, mai spun reprezentanții Mare Nostrum.

De-a lungul timpului, în cadrul sesiunilor de monitorizare a porțiunilor de plajă au fost identificate deșeuri mai puțin obișnuite, iar această sesiune nu face excepție. Echipa ONG Mare Nostrum a găsit deșeuri reprezentând lenjerie intimă, seringi, papuci, păpuși și diferite alte tipuri de jucării pentru copii ”uitate” în nisip.

„Deșeurile sunt aduse de furtunile din timpul iernii. Marea ne-a adus înapoi pe mal multe dintre deșeurile de care am crezut doar că am scăpat. Este nevoie de un interes mai ridicat din partea operatorilor de plajă în ceea ce privește curățenia. Noi vom monitoriza în continuare porțiunile de plajă, vom trimite raportul către toți actorii locali și naționali, inclusiv Apele Române, Ministerul Mediului sau primăriile din fiecare zonă și vom insista să se ia măsuri acolo unde este cazul”, spune Mihaela Cândea Mirea, director executiv ONG Mare Nostrum.