Ce va fi diferit între metroul din Cluj și cel din București

metrou cluj

Metroul din Cluj va fi construit în mai multe etape, dar prioritatea zero a proiectului este rezolvarea problemelor de trafic în cea mai mare comună din țară.

Astfel, primii 17 kilometri ai metroului clujean vor lega cea mai mare comună din România, Florești, de Aeroportul Internațional din Cluj, a declarat primarul orașului, Emil Boc, la Realitatea FM.

”Prima dată, am conceput proiectul de la Floreşti. Asta pentru că aceasta este prima barieră pe care o avem la intrarea în oraş, ce facem cu mobilitatea dinspre Floreşti, şi ne ducem până la Aeroport. Ne ducem pe etape şi în funcţie de finanţare vom stabili planul de implementare”, a spus Boc.

Metroul clujean se va folosi de tehnologie pentru a reduce costurile proiectului. Dacă la metroul bucureștean se folosesc captatoare electrice, garniturile din Cluj vor funcționa cu baterii electrice. Lipsa captatoarelor înseamnă o suprafață subterană construită mai mică și, implicit, costuri mai mici.

„Trebuie să avem în vedere toate exigenţele care vor fi valabile în viitor. Sunt foarte multe lucruri de tehnologie. Metroul viitorului nu va mai avea captatoare electrice pe sus, ci va fi cu baterii electrice. Nu va mai fi nevoie să ai o suprafaţă atât de mare şi asta va reduce şi costurile. Vă dau doar un mic amănunt, dar mai sunt şi alte chestiuni tehnice”, a explicat edilul.

Folosirea bateriilor în loc de captatoare ar putea duce la o diminuare semnificativă a costurilor necesare pentru realizarea metroului clujean.

Studiul de prefezabilitate pentru metroul din Cluj urmează să fie lansat la începutul lunii noiembrie 2018. Reprezentanții primăriei se vor întâlni în perioadă următoare cu experți ai Universității Tehnice din Cluj, pentru a discuta despre provocările pe care le implică această magistrală de metrou.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.