Ce sunt norii cu o formă rară care au apărut pe cerul Bucureștiului

FOTO: Facebook/Grupul „Furtuni în România
FOTO: Facebook/Grupul „Furtuni în România

Pe cerul Bucureștiului au apărut nori cu o formă care apar extrem de rar. Potrivit grupului de Facebook „Furtuni în România”, care a publicat mai multe imagini, formațiunea noroasă este de tip Stratocumulus, specia volutus, cunoscută și sub numele de „nori rulou”.

Meteorologul Elena Cordoneanu a declarat la Realitatea TV „este vorba de o mișcare ondulatorie în straturile joase ale atmosferei, iar dacă există și umiditate apar nori care arată această mișcare ondulatorie, ca de rulouri”.

Climatologul Bogdan Antonescu, expert în fenomene meteo extrem spune că este vorba despre un nor „morning glory” și a explicat cum se formează.

„Nu este nimic grav. Este un nor foarte spectaculos și destul de rar. Nu pot spune momentan cum se numește, trebuie să verificăm datele cum s-a format. În principiu este un nor „morning glory”.

Se formează destul de simplu. Este ca un singur val la suprafața mării, dar în acest caz în atmosferă. Pe măsură ce înaintează apa, respectiv aerul se ridică, iar în spate coboară. Aerul acesta, pentru că are umiditate foarte mare, pe măsură de urcă, condensează și formează norul acesta spectaculos. Nu este nimic spectaculos în afară de formă, nu produce precipitații.

Astfel de fenomene sunt foarte rare, atât de rare încât nici nu știm cum se formează, care este mecanismul. Este o singură regiune pe glob unde se pot prognoza, este vorba de Australia, pentru că acolo brizele marine, adică aerul împins de pe apă spre uscat produce astfel de nori.

De altfel nu apare numai un singur nor de felul acesta, apar unul în spatele celuilalt. Pe glob sunt destul de rari”, a explicat climatologul, la Digi24.