Ce spune Valeriu Gheorghiță despre centrele de vaccinare cu circuit închis

valeriu gheorghiță coordonator vaccinare
Sursa: Captură Digi24

Datele oficiale publicate de ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, pe platforma oficială inaugurată pe 5 martie, scot la iveală un sistem paralel de vaccinare. Pe lângă centrele oficiale de vaccinare, accesibile în platforma națională și pe care se fac programări, mai există încă de patru ori mai multe centre care nu apar pe platformă – de la spitale, la instituții militare sau ale Ministerului Afacerilor Interne, scriu jurnaliștii de la Buletin de București.

În București ar funcționa doar 48 de centre, însă doar 11 dintre acestea sunt disponibile pe platforma electronică pentru programarea vaccinărilor.

Premierul Florin Cîțu a spus că a fost sesizat în legătură cu publicarea unor informații de către Ministrul Sănătății, că este de acord cu transparetizarea informațiilor legate de pandemie și vaccinare, însă aceste date trebuie „furnizate corect, legal și cu avizele necesare”.

Critica este că datele publicate de Ministerul Sănătății conțin inclusiv informații despre personalul din armată și din alte instituții ale statului, date care au nevoie de avizul instituțiilor pentru a fi publicate.

Coordonatorul campaniei de vaccinare, medicul militar Valeriu Gheorghiță, spune că „nu sunt persoane vaccinate în afara platformei”.

„Toate persoanele vaccinate sunt înregistrate în registrul național. Faptul că există o diferență este irelevant în condițiile în care avem persoane exceptate de la programarea în platformă, persoanele din centrele sociale, persoanele din învățământ, medici, persoanele fără adăpost, persoanele programate pentru transplant. (…) acesta este motivul pentru care cred că avem nevoie de o prevalidare a datelor și explicate în mod corect, tocmai pentru că generează ideea că sunt persoane care se vaccinează și nu sunt eligibile în etapa actuală. (…)

Am făcut o informare premierului legată de datele privitoare la activitatea de vaccinare, respectiv modalitatea prin care aceste date sunt puse în mediul online și ce informații sunt prezentate. Solicitarea a fost a premierului. Problema, din calitatea mea de președinte al comitetului de vaccinare, toate aceste informații necesită a fi validate înainte de a fi puse în mediul online pentru că pot fi erori care se corectează cu o întârziere de 24 de ore și pot să genereze o serie de interpretări eronate pe baza unor date care nu sunt validate”, a explicat Valeriu Gheorghiță.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.