Ce spune Raed Arafat despre restricțiile pentru persoanele nevaccinate

Raed Arafat FOTO: Gov.ro
Raed Arafat FOTO: Gov.ro

Începând cu 1 august, intră în vigoare noi măsuri de relaxare, însă se vor menține multe restricții pentru persoanele care nu sunt vaccinate împotriva COVID-19. Spre exemplu, cluburile și barurile, care vor fi deschise doar până la ora 02:00, sunt obligate să primească doar persoanele vaccinate.

Dacă în aceste spații vor intra și persoane nevaccinate, organizatorii vor fi amendați.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, spune că limitarea accesului persoanelor nevaccinate ar și o alternativă la închiderea restaurantelor, în caz că va crește rata de infectare.

„Eu vă dau un exemplu: dacă avem creşterea incidenţei, de exemplu, peste 3 la mie şi măsura care era luată înainte era să închidem restaurantele în interior, ca să nu închizi restaurantele în interior poate vii cu o soluţie intermediară prin care să spui: da, le lăsăm în interior, dar cu o condiţie: cei care intră acolo sunt cei vaccinaţi. Poate asta este o soluţie, decât să spunem la restaurante: <<Închideţi-vă până scade incidenţa sub 3 la mie!>>. (…)

Este o logică aici şi este o abordare reală şi este, de fapt, modul în care beneficiem de arma care o avem în mâna noastră acum şi care este vaccinarea şi care chiar dacă doi vaccinaţi, unul dintre ei e pozitiv şi transmite la celălalt, ştim că celălalt, cel mai probabil, va rămâne cu o formă foarte uşoară a bolii. Deci, cam asta este logica. Nu pot să vă spună cum, ce măsuri vom lua, dar v-am dat un exemplu logic cum poate să fie aplicat acest lucru”, a explicat Arafat, întrebat, într-o conferinţă de presă la Guvern, despre limitarea accesului pentru persoanele nevaccinate în anumite locuri.

Raed Arafat a mai spus că în localitățile unde rata de infectare va crește peste 3 la mia de locuitori ar putea fi luate măsuri și mai restrictive pentru persoanele nevaccinate.

„Deci, unele locuri pot fi, să ajungă, da, e logic, unele locuri, în loc să le închizi total, să spui că în acest loc vor putea să intre vaccinaţii. Acum avem o astfel de măsură. Discotecile, barurile şi cluburile sunt rezervate doar vaccinaţilor, pentru că sunt zone în care n-ai mască, sunt zone în care se dansează, se sărbătoreşte, deci acolo clar că regula este bine-venită pentru a intra doar persoane vaccinate”, a mai spus secretarul de stat Raed Arafat.