Ce spune Klaus Iohannis despre creșterea numărului de infectări cu varianta Delta și eventuale restricții în România

FOTO: presidency.ro klaus iohannis
FOTO: presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis a declarat, vineri dimineață, că nu este cazul să fie impuse măsuri restrictive acum, din cauza variantei Delta, dar a subliniat că prevenirea revenirii pandemiei stă în vaccinare.

Președintele a fost întrebat dacă se impun restricții în România după creșterea numărului de cazuri cu varianta Delta, așa cum au făcut alte state europene.

„Sincer, nu cred că măsurile restrictive trebuie impuse acum, dar vaccinarea da. Am trecut printr-un an și jumătate de pandemie.

Repet: ieșirea din pandemie și prevenirea revenirii pandemiei stau în vaccinare.

La noi vaccinarea este posibilă, vaccinul e disponibil fără programare, fără birocrație, recomand fiecărui român să se vaccineze dacă nu vrea să ajungă la spital. Atât de simplu e.”, a spus Klaus Iohannis.

Coordonatorul campaniei de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță, spune că întrebarea nu este dacă valul patru de COVID-19 va veni în România, ci când va veni și care va fi amploarea lui.

„Nu am ajuns la imunizarea în masă. Din păcate, mai ales la varianta Delta, imunitatea dobândită ca urmare a trecerii prin boală nu oferă suficientă protecţie, 20 – 50% dintre persoane au risc să se reinfecteze.

Cu cât rata de vaccinare este mai redusă, cu atât viteza de propagare a acestei noi variante virale este mai mare”, a spus Valeriu Gheorghiță.

Potrivit medicului, 28% este rata de acoperire vaccinală din populația eligibilă.

O persoană infectată cu varianta Delta poate să genereze 6, 7 cazuri secundare. Asta înseamnă o rată de atac foarte crescută în rândul populației, și mai ales în rândul populației neimunizate.

O altă caracteristică este de a scăpa parțial de sub efectul protector al anticorpilor neutralizanți, care sunt dobândiți prin trecerea prin boală. O persoană care a făcut boala are anticorpi o perioadă de 3, 6, 8 luni și scade riscul de reinfecție.

Această variantă Delta reduce activitatea neutralizantă a anticorpilor obținuți prin trecere prin boala naturală cu 20 până la 50%. Ca atare, un om care a trecut printr-o infecție cu o altă variantă, are un irsc de până la 50% să se reinfecteze cu această variantă Delta. Asta, în lipsa vaccinului.

Această variantă Delta, prin toate mutațiile pe care le are la nivelul proteinei Spike, reduce și activitatea neutralizantă a anticorpilor care rezultă din vaccinare. Însă, comparativ cu ce se întâmplă la anticorpii obținuți prin trecerea prin boală, această reducere este mai scăzută. Este de 3 ori mai redusă în cazul vaccinurilor bazate pe ARN mesager, pentru anticorpii pe care îi obținem prin vaccinare. Comparativ cu anticorpii care rezultă din trecerea prin boală, unde în cazul variantei Delta este de aproape șase ori mai redusă activitatea eutralizantă a anticorpilor.

Deci, este clar, riscul să te reinfectezi este mult mai mare”, a mai spus Valeriu Gheorghiță.