Ce spune Arafat despre slujbele de Paște de anul acesta

Raed Arafat FOTO: Gov.ro
Raed Arafat FOTO: Gov.ro

Raed Arafat spune că numărul de noi cazuri de infecție cu coronavirus ar putea să mai crească în următoare perioadă în România, însă autoritățile vor lua toate măsurile necesare pentru a împiedica un lockdown total.

Arafat a precizat, la Digi24, că speră ca românii să nu se întoarcă la situația de anul trecut: „Sperăm că nu. Nu mă pronunț aici, o parte din atacuri au fost foarte tendențioase. Nu dorește nimeni să limiteze drepturile la activitatea religioasă. Clar este că e devreme de spus care va fi situația, noi sperăm să fie controlabilă. Încă mai este de așteptat”.

Creștinii sărbătoresc Paștele Catolic în acest an în 4 aprilie, iar Paștele Ortodox, în 2 mai.

În urmă cu o săptămână și președintele Klaus Iohannis a spus că nu are în vedere impunerea unui lockdown de Paște.

Și premierul Florin Cîțu a anunțat că nu există niciun scenariu în care România intră în lockdown.

„Nu există NICIUN scenariu în care România intră în lockdown. Am promis că ținem România deschisă de Crăciun și de Revelion, ne-am ținut de cuvânt. Vă asigur că așa va fi și în perioada Sărbătorilor de Paște”, a mai scris prim-ministrul pe pagina de Facebook.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, a declarat că nu a existat anul acesta vreo discuție oficială legată de restricții de Paști.

„Nu a existat şi nici nu putea să existe anul acesta vreo discuţie oficială despre restricţii de Paşti şi nu este corect să declanşăm speculaţii în marginea unei probleme majore, imposibil de estimat acum. Indiferent de context, deciziile realiste referitoare la perioada pascală vor fi rodul exclusiv al unui dialog absolut obligatoriu dintre autorităţi şi cultele religioase.

Un dialog lucid, onest, inter-instituţionalizat, căruia nu i se face niciun serviciu prin lansarea în spaţiul public a unei teme false, menită să creeze tensiuni inutile între stat şi cultele religioase (ai căror membri compun covârşitoarea societate civilă) şi să inducă un nefiresc orizont sumbru de aşteptare în societatea creştină din România„, a spus Bănescu într-o declaraţie transmisă presei.

 

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.