Ce spune Andrei Pleșu despre referendum

Andrei Pleșu FOTO: Verbs describe us/Youtube mihai pleșu
Andrei Pleșu FOTO: Verbs describe us/Youtube

Andrei Pleșu spune că referendumul pentru redefinirea familiei tradiționale în Constituție, printre altele, „valorifică în mod impur un interes politic”.

„Mi se spune că circulă pe net o frază dintr-un text al meu de-acum doi ani, folosită manipulatoriu pentru a mă face părtaș „convenabil” la campania pentru referendum.

Ţin să precizez că nu voi vota, pentru că e vorba de un referendum care, pe lîngă formularea ineptă din întrebare (cum să fiu de acord cu schimbarea constituției în general, adică să dau dreptul oricărui potentat rău-voitor să-mi modifice viaţa?!), valorifică în mod impur un interes politic în care nu cred, o anumită ignoranţă din rîndurile electoratului şi un capital de intoleranţă şi judecată tăioasă a „aproapelui” care n-are nimic de a face cu creștinismul.

E inadmisibil ca un text al meu, rupt dintr-un context mult mai nuanțat, să fie folosit șmecher de inși cu care n-am nimic în comun”, transmite Andrei Pleșu, prin intermediul Dilemaveche.ro.

Și alți intelectuali și artiști au transmis că nu vor participa la referendumul de pe 6 și 7 octombrie.

Unul dintre cei mai vocali a fost Tudor Chirilă. „Am reușit să îmi adun și eu gândurile. Aș vrea să răspund la câteva lucruri pentru că am constatat așa cu uimire cum în slujba unui demers atât de creștin, cum se declară demersul Coaliției pentru Familie, au fost scoase la greu armele manipulării.

Prima dată s-au folosit de un videoclip în care apăream eu, din 2014, și în care îndemnam lumea să iasă la vot. Și cumva acreditau ideea că ăsta este un îndemn care este ori din anul 2018, ori valabil în 2018 cu privire la referendum.

Apoi când au văzut că boicotez referendumul, pentru că am boicotat referendumul au întors foaia și au încercat să acrediteze ideea că sunt ipocrit. Acuma, eu nu neg că în viața mea aș putea să fiu ipocrit, dar nu în chestiunea asta…

Mi-ar plăcea, și cred că e creștinește să îmi doresc chestia asta, ca ceea ce spun să nu fie interpretat într-o direcție greșită…”, explică Tudor Chirilă în înregistrarea postată pe pagina sa de Facebook.

FOTO: Verbs describe us/Youtube