Ce spun autoritățile despre restricții de circulație și purtarea măștilor de protecție în public

pandemie coronavirus covid
Foto: icsilviu / pixabay.com

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a declarat că dacă va fi nevoie să se instituie restricții de circulație din cauza numărului mare de cazuri de coronavirus acestea nu vor viza și persoanele vaccinate.

Dacă cifrele se înrăutăţesc, este nevoie să intervenim cu măsuri de prevenţie şi de limitare a răspândirii infecţiei.

Ce vrem să facem cu prioritate este să accelerăm campania de vaccinare, pentru că este cea mai eficientă măsură de prevenţie şi de limitare a răspândirii infecţiei, şi să ţinem cât de mult timp posibil putem şcolile deschise, pentru că nu vrem să mai avem acele efecte asupra educaţiei copiilor care sunt consecinţe a ce s-a întâmplat anul trecut.

Acestea sunt principiile de la care plecăm. Este clar că în acest context, dacă va fi nevoie să instituim mijloace de restricţie de circulaţie, ele nu vor viza persoanele vaccinate, în primul rând, şi, ca ultimă instanţă, vor fi afectate şcolile. În rest, vom discuta în funcţie de evoluţie”, a declarat Ioana Mihăilă.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, secretar de stat în cadrul Ministerului de Interne, a declarat că masca de protecție ar putea deveni, din nou, obligatorie în toate spațiile, dacă va fi o creștere semnificativă a cazurilor de COVID-19.

„Sistemul restricţiilor încă există, este în legislaţie, nu a fost anulat. Noi am spus clar, în momentul în care cresc incidenţele, se vor aplica regulile care sunt acum în hotărârea de guvern pe incidenţe. Sunt măsuri care automat se iau, nici nu trebuie să mai revină la noi, se iau deciziile prin CJSU”, a declarat Raed Arafat, la B1TV, vineri seara.

Întrebat dacă masca va redeveni obligatorie în toate spaţiile, Arafat a precizat că nu este exclus acest lucru, dacă se observă o creştere semnificativă a îmbolnăvirilor.

„La acest moment nu s-a discutat, nimeni nu poate să excludă dacă ajungem la rata de infectare foarte mare, acum suntem la doi şi ceva la sută. Dacă vedem că este o creştere semnificativă care arată că există foarte mulţi infectaţi printre noi, este posibil să se ajungă la unele reguli pe martea măştii, unele măcar în spaţiile aglomerate, chiar dacă eşti în spaţul public deschis, să fie purtată masca.

Asta nu pot să o exclud, depinde de evoluţie. La acest moment, masca este reglementată foarte clar, în spaţiile închise, şi este recomandată în spaţiile deschise foarte aglomerate. Dar alte măsuri putem lua, dacă vedem că răspândirea e foarte mare”, a subliniat Raed Arafat.

 

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.