Ce se știe despre substanța cu care a fost otrăvit Aleksei Navalnîi

alexei navalnii
Alexei Navalnîi. Foto: Никита Баталов @nikbatalov Коммерсант ФМ https://twitter.com / Wikipedia

Medicii germani au anunțat luni, 24 august, că Aleksei Navalnîi, activistul și politicianul rus care s-a simțit brusc rău în timpul unui zbor cu avionul de la Tomsk la Moscova, prezintă semne că a fost otrăvit.

Spitalul din Berlin unde a fost internat criticul lui Vladimir Putin a transmis un comunicat de presă în care arată că există „indicii clinice care sugerează intoxicarea cu o substanță ce aparține grupului de inhibitori de colinesterază”.

Substanța exactă nu a fost deocamdată identificată.

Susținătorii lui Aleksei Navalnîi spun că otrava i-a fost pusă într-un ceai pe care l-a băut într-o cafenea de pe aeroportul din Tomsk. Pe rețelele de socializare a apărut și o fotografie în care politicianul rus bea un ceai în aeroport, înainte de decolare.

Agenția de presă Reuters a alcătuit o listă cu cinci lucruri care se cunosc despre inhibitorii de colinesterază:

1. Inhibitorii de colinesterază sunt un grup de compuși chimici folosiți în producerea de arme chimice sau pesticide menite să elimine insectele. De asemenea, se folosesc și în unele medicamente pentru oameni cu scopul de a atenua anumite simptome ale bolii Alzheimer sau ale demenței.

2. Colinesteraza este o enzimă care este crucială pentru funcționarea normală a sistemului nervos la oameni, la alte vertebrate, dar și la insecte.

3. Substanțele chimice care blochează sau inhibă colinesteraza pot cauza o supraactivitate a diferitelor funcții ale organismului, ceea ce poate duce chiar la moarte.

4. Anumite pesticide, ca de exemplu organofosfații sau carbamații, funcționează prin inhibarea colinesterazei. Aceste substanțe chimice pot fi otrăvitoare pentru oameni în anumite situații, notează Reuters.

5. Oamenii pot fi expuși la pesticidele care inhibă colinesteraza prin inhalare, înghițire sau prin contactul cu ochii sau cu pielea în timpul fabricației sau al folosirii acestora.

Foto: Никита Баталов @nikbatalov Коммерсант ФМ https://twitter.com / Wikipedia

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.