Ce se întâmplă cu suma uriașă de bani strânsă din Fontana di Trevi. În 2022 au fost „pescuiți” 1,4 milioane de euro

fontana di trevi roma
Foto: patrizio1948 / pixabay.com

Legenda spune că cei care aruncă o monedă în Fontana di Trevi, cu mâna dreaptă peste umărul stâng, se vor întoarce în Roma. În fiecare zi, celebra fântână din capitala Italiei este vizitată de mii de turiști, iar mulți dintre ei aruncă o monedă în apă și își pun o dorință.

Doar în anul 2022 au fost strânși circa 1,4 milioane de euro din Fontana di Trevi, relatează Reuters, iar banii au fost folosiți pentru ajutorarea persoanelor vulnerabile.

De două ori pe săptămână, monedele aruncate de turiști sunt colectate de angajații ACEA (Azienda Comunale Elettricità e Acque), compania municipală de electricitate și apă, folosind mături lungi și furtunuri de aspirație.

Apoi, monedele sunt duse la divizia din Roma a organizației caritabile catolice Caritas, care activează la nivel mondial.

Angajații Caritas usucă, sortează și numără monedele strânse, iar apoi banii sunt folosiți pentru a finanța o bancă de alimente, o cantină socială și alte proiecte de binefacere.

De exemplu, aproape de gara principală din Roma se află Emporium, un supermarket al Caritas de unde rezidenții nevoiași pot cumpăra alimente și alte bunuri esențiale folosind un sistem de puncte în loc de bani.

În 2022 Caritas a strâns din Fontana di Trevi 1,4 milioane de euro, iar în organizația se așteaptă ca în 2023 suma să fie și mai mare. Roma este unul dintre cele mai vizitate orașe din lume, cu 21 de milioane de turiști anual.

Fontana di Trevi, celebră pentru statuile de tritoni care trag carul din scoici al zeului Oceanus, acoperă o latură a Palatului Poli din centrul Romei, și a fost terminată în anul 1762.

Mai multe semne amplasate la fântână îi avertizează pe trecători să nu fure monedele aruncate în apă. De-a lungul timpului, unele persoane au încercat să fure monedele, folosind chiar și magneți atașați de prăjini.

Foto: patrizio1948 / pixabay.com

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.