Ce să mănânci și mai ales ce să NU mănânci la micul dejun. Ghid pentru alegeri sănătoase

Micul dejun e cea mai importantă masă a zilei, spune o vorba foarte populară. Și nu s-a găsit încă nimeni să o contrazică, însă la această învățătura venim cu o adăugire cel puțin la fel de relevantă: cel mai important e ce mănânci la micul dejun.

Facem o trecere în revistă a celor mai populare alimente pe care oamenii le mănâncă la micul dejun și vă prezentăm argumentele specialiștilor, dar și contra-argumentele pentru fiecare dintre ele. Gama largă de produse care este disponibilă în ziua de astăzi ne oferă diversitate, dar oare facem întotdeauna alegerile corecte pentru sănătatea noastră?

Cafeaua la micul dejun

Cei mai mulți oameni își încep ziua cu o ceașcă fierbinte de cafea, iar specialiștii de la Organizația Mondială a Sănătății ne încurajează să facem acest lucru.

Pe lângă gustul delicios, cafeaua ne influențează în mod pozitiv starea fizică, mentală și socială, este revigorantă, ajută la prevenirea oboselii musculare, la menținerea greutății corporale și are compuși bioactivi cum ar fi polifenolii, care prezintă proprietăți antioxidante cu important aport în luptă împotrivă radicalilor liberi.

Sucul de portocale la micul dejun

Sucul de portocale nu este recomandat la micul dejun, conform specialiștilor și contrar opiniei generale. Sucul de portocale determină ca viteza de ardere a grăsimilor din organism să scadă semnificativ, iar grăsimile ingerate la masă vor fi consumate foarte lent. Dacă micul dejun o să fie unul copios, există riscul să ne îngrășăm. În plus, băuturile îndulcite cresc nivelul de insulină foarte mult.

Müsli la micul dejun

Müsli, în cea mai simplă formă fără grăsimi sau îndulcitori, este micul dejun ideal. Conferă foarte multe beneficii, este bogat în fibre, în vitamine, antioxidanți, amidon, minerale.

Consumul regulat de müsli la micul dejun te scăpa de constipație, probleme de tranzit, este recomandat și pentru cei cu diabet zaharat sau boli cardiovasculare.

Pâinea albă, interzisă la micul dejun

Pâinea albă nu e cel mai inspirat aliment pentru un mic dejun sănătos. Făina rafinată din pâine se transformă imediat în zaharuri după ce pătrunde în sânge. Pe lângă pâine, toate produsele de patiserie din făină albă cum sunt gogoșile, covrigii, brioșele, au aceleași proprietăți din păcate.

La scurt timp după consumul de pâine albă o să te simți lipsit de energie, flămând, vulnerabil să te înfrupți din prima ciocolată pe care o ai la îndemână. O alegere mai bună sunt produsele din făină integrală.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.