Ce s-a aflat despre familia deținutului care a lăsat o scrisoare în zidurile Cazinoului Constanța în urmă cu peste 70 de ani

FOTO: Cazinoul Constanța
FOTO: Cazinoul Constanța

În urmă cu trei ani, când a început restaurarea Cazinoului Constanța, constructorii au început să găsească dovezi care arătau că regimul comunist a folosit deținuți politic pentru unele lucrări la clădire.

Cea mai recentă a fost dezvăluită zilele trecute. În zidurile Cazinoului a fost găsită o scrisoare în limba germană semnată de Iuliu Marton.

„Iubite prieten ce vei găsi aceste rânduri, Dumnezeu să te binecuvânteze. Sunt aici ca deținut politic din 1951, 16 Vll (iulie), până (acum) 1952, V (mai), fiind zidar și dulgher la muncă.

Am fost condamnat la 9 ani și de la 10 a l-a (ianuarie) 1949 viața mea este în mâinile Domnului, căci liber nu voi fi prea curând. Dar Dumnezeu este milostiv. Cu salutări, Marton Iulius, domiciliat la Heltau-Cisnădie, lângă Hermannstadt-Sibiu”, scrie Iuliu Marton, pe biletul lăsat în zidurile cazinoului din Constanța.

Autoritățile sibiene au încercat să afle mai multe amănunte despre Iuliu Mrton. S-a aflat că o unii dintre nepoții săi, din partea fiului, care a murit și el între timp, trăiesc în Germania, unde s-au mutat împreună cu mama lor, în urmă cu mulți ani.

Potrivit primarului din Cisnădie, Gheorghe Huja, Iuliu Marton s-a născut în 1902, iar cei din sat nu știau despre el până să se facă descoperirea la cazinou.

„Abia acum am aflat că și fiul său a decedat între timp. El era singurul care trăia în Cisnădie. Soția, care era cu vreo 20 de ani mai tânără decât el, cu cele trei fete ale lor și un băiat, au plecat demult în Germania. Au avut o casă care mai există și astăzi, dar care a fost vândută înainte de plecarea din țară. Nu mai știm nimic despre noră și nepoții acestui deținut politic anticomunist”, a declarat primarul din Cisnădie, pentru adevarul.ro.

La data arestării, Marton, în vârstă de 47 de ani, de profesie zidar, era căsătorit cu Ermina, alături de care avea un băiat și patru fete. Securitatea l-a arestat pentru „trecerea frauduloasă a frontierei”, potrivit cercetătorilor, deși în documentele regimului comunist scrie că a fost condamnat pentru furt.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.