Ce presupune dieta pentru a evita diabetul și complicațiile sale

Foto: Anelka / Pixabay

Cea mai frecventă afecțiune endocrină dar și una dintre cel mai des întâlnite boli cronice netransmisibile este diabetul zaharat. Mai mult, diabetul de tip 2 care mai este numit și non insulinodependent e cea mai comună formă de diabet. În cazul ambelor tipuri de diabet glucoza nu poate pătrunde în celule și nu poate fi folosită pentru producerea energiei, generând astfel o serie de dezechilibre în întregul organism.

Printre altele diabetul deteriorează serios nervii și vasele mici de sânge de la nivelul ochilor, dar și rinichilor, inimii, iar acest lucru poate determina ateroscleroză, care presupune depunerea de plăci ateromatoase formate din colesterol și lipide care duc la rigidizarea arterelor. Acest lucru crește riscul și favorizează atacul de cord și atacul cerebral.

Alte efecte ale diabetului zaharat mai sunt deshidratarea, pentru că crește nivelul de glucoză din organism, și urinările frecvente, care favorizează deshidratarea.

Coma diabetică poate să apară atunci când o persoană cu diabet de tip 2 în stare avansată de deshidratare nu bea suficiente lichide pentru a compensa pierderea de fluide. Acest lucru poate avea complicații serioase.

Dieta pentru diabetici

Este cunoscut faptul că dieta, dar și sportul, pot aduce schimbări uriașe în starea de sănătate. Pentru diabetici dieta e vitală în controlul glucozei din sânge. Exercițiile fizice pot ajuta și ele la eliminarea kilogramelor în plus dar și la evitarea complicațiilor pe care le produce diabetul.

Mai exact, persoanele care au diabet de tip 2 trebuie să își monitorizeze consumul de carbohidrați, dar și de grăsimi și de proteine, și în general să reducă aportul de calorii. Ideal ar fi și monitorizarea de către un dietetician care să ofere ajutor și să realizeze un plan de alimentație potrivit atât cu stilul de viață, dar și cu gradul bolii.

Exercițiile fizice îmbunătățesc capacitatea corpului de a folosi insulina și a fost dovedit că reduc nivelul de zahăr din sânge. În aceeași măsură este de mare ajutor și menținerea unei vieți active și reducerea grăsimii corporale care duce implicit la reducerea riscului de hipertensiune și protejează împotriva bolilor de inimă. Persoanele cu diabet de tip 1 ar trebui să efectueze zilnic cel puțin 30 de minute de exerciții moderate pentru a ajuta corpul să metabolizeze glucoza.

Pe lângă toate astea e foarte important  și reducerea nivelului de stres din organism deoarece nivelul de glucoză tinde să crească odată cu acesta. Pe lângă dietă cele mai indicate sunt exercițiile de relaxare odihnă și înotul.

 

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.