Ce opțiuni ai atunci când computerul tău se defectează pe neașteptate

Foto: Shutterstock

Cu cât depindem mai mult de computer pentru muncă, divertisment sau diverse treburi, cum ar fi cumpărăturile online, cu atât devine mai neplăcută situația în care acestea nu mai merg. De aceea, e bine să fii bine informat cu privire la cum să procedezi atunci când computerul nu mai funcționează.

Primul pas constă în identificarea corectă a problemei. Uneori, poți face acest lucru de unul singur, eventual sprijinit de informații relevante de pe internet. Alteori, natura  problemei nu e suficient de clară și este nevoie de expertiza unui specialist pentru a diagnostica corect defecțiunea. Odată ce știi ce a mers prost și dacă e vorba de o problemă de hardware sau de software, poți începe să cauți soluții cât mai eficiente și convenabile. Iată câteva motive comune pentru care computerul se poate defecta și soluții pentru fiecare situație:

  1. O piesă defectă

Dacă motivul avariei este o piesă defectă, atunci cea mai eficientă soluție este înlocuirea piesei, însă prețul pieselor noi poate fi surprinzător în raport cu prețul computerului. Dacă vrei să păstrezi cheltuielile cât mai mici, o opțiune bună este să optezi pentru o piesă second hand. În loc să îți schimbi computerul sau să înlocuiești piesele defecte cu unele noi, poți alege piese second hand. Spre exemplu, atunci când ți se strică placa video, poți alege placi video second hand, care au prețuri mult mai mici decât cele noi.

  1. Supraîncălzirea computerului

Atunci când computerul tău se supraîncălzește, el se poate bloca și închide frecvent. Există două motive principale pentru care te poți confrunta cu această problemă: fie o defecțiune la sistemul de răcire, fie încălzirea e atât de puternică, încât sistemul nu îi poate face față. În al doilea caz, soluția poate consta într-un simplu accesoriu, așa cum e cooler-ul. Curățarea computerului poate fi de asemenea de ajutor. Dacă aceste două aspecte nu îi îmbunătățesc performanța, crește posibilitatea să fie vorba de o defecțiune la sistemul de răcire.

  1. Ecranul care nu se aprinde

Uneori, computerul se aprinde, iar ecranul rămâne stins. Primul pas este să verifici dacă e o problemă cu monitorul. E ideal să testezi funcționarea monitorului cu alt computer. De asemenea, e bine să oprești complet computerul și să îl pornești din nou, deoarece uneori problema e cauzată de o eroare la stingerea acestuia. Nu în ultimul rând, e bine să testezi alimentarea cu energie electrică, deoarece se poate întâmpla ca doar aceasta să aibă o defecțiune, iar restul să fie în regulă.

  1. Infectarea cu un virus

Semnele că un computer a fost infectat cu un virus sunt foarte diverse. Printre acestea, se pot număra, potrivit Top Ten Reviews:

  • O scădere bruscă a vitezei de internet și a proceselor computerului;
  • Comportament neobișnuit (cum ar fi deschiderea de programe și ferestre fără să faci ceva);
  • Mesaje de eroare frecvente;
  • Reclame care apar și atunci când nu folosești un browser.

Anti-virusul este esențial în această situație, acesta având rolul de a identifica virusul prin scanarea computerului și de a-l elimina. Este la fel de important să te asiguri că ai instalat toate actualizările pentru programe și în special pentru sistemul de operare. În caz contrar, crești șansele de a expune din nou sistemul la un virus.

  1. Avarii în urma fluctuațiilor de tensiune

Una din problemele comune care pot duce la defectarea unui computer sunt fluctuațiile de tensiune. Atunci când tensiunea devine brusc prea mică sau prea mare, computerul se poate închide brusc și poți pierde date importante. Dacă acest lucru se întâmplă în timpul unei furtuni, cel mai probabil e vorba de o cădere de tensiune. Ca să eviți defectarea computerului (dar și a altor aparate electrice), e bine să ai o atitudine proactivă și să folosești un stabilizator de tensiune sau un UPS (uninterruptible power supply).

Sursă foto: Shutterstock

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.